Thursday, June 21, 2007

Vaslui, aceasta metropola a Romaniei


Din seria de stiri "Din Vaslui, numai de bine", mi-au atras atentia azi 2 stiri: una de pe Rompres, alta de pe Wall Street.

Ca orice stire din Vaslui care apare la nivel national, si asta e de rau. Maicuta exorcizata de un preot, copii de la orfelinat care au murit de foame, sotii care si-au incasat-o de la soti, etc.

De data asta, e randul vacilor din comuna Stefan cel Mare sa intre in prim-plan. Din cauza secetei, imasul e parjolit si animalele mor de foame. Taranii au ajuns sa le vanda pe preturi de nimic. O vaca se poate cumpara si cu 2 milioane.

Daca impotriva caldurii e mai greu sa lupti, ar fi mai bine sa se umble un pic pe la mentalitate. Oricat de frumos ar fi sa ai in ograda la tara catel, vitel, purcel, inainte trebuie sa te gandesti: Pentru cat timp am sa-i dau mancare ? Cat ma costa pe luna sa tin o vaca ? Ce beneficii imi aduce ? N-as putea sa am aceleasi beneficii la un pret mai redus daca as cumpara lapte si carne de la piata ?

Din pacate, de cele mai multe ori, raspunsul la ultima intrebare e da, dar cum convingi taranul sa iasa din economia de subzistenta si sa intre in economia de piata ? Cum orice initiativa guvernamentala n-are nici un efect, pana la urma tot economia de piata ii va aduce pe tarani la sapa de lemn. N-avem decat sa mai asteptam vreo 5-10 ani.


Surpiza zilei vine de pe un cotidian online, care prezinta probabil in premiera o stire economica din Vaslui. Conform articolului, lantul francez de magazine Inter Marche a deschis ieri, 20 iunie, la Vaslui, primul mall din judet, cu o investitie de 12 milioane euro, fiind a zecea locatie din Romania a grupului, si comercializand peste 12 000 de articole.

Toate bune si frumoase, numai ca nu e primul mall si nu comercializeaza 12 000 de articole; decat, poate, daca numeri toate scobitorile. Primul mall s-a deschis mai prin primavara, dar probabil ca cine a scris articolul n-a mai intrat in oras, a ramas la Inter Ex. Ca si primul mall, s-a deschis inainte sa fie terminat si ca spatiile din interior sa fie vandute. Raioane intregi goale nu mai surprind pe nimeni. Firme straine, treburi romanesti.

4 comments:

Anonymous said...

Cam bati campii la faza cu taranul si vaca. Dar nestiind despre ce e vorba iti dai si tu cu parerea...
Chestia asta ti-a boolit tot postu'...
Asta e. Data viitoare documenteaza-te mai bine inainte sa postezi!

Anonymous said...

Cam bati campii la faza cu taranul si vaca. Dar nestiind despre ce e vorba iti dai si tu cu parerea...
Chestia asta ti-a boolit tot postu'...
Asta e. Data viitoare documenteaza-te mai bine inainte sa postezi!

macabru said...

In conditi de canicula e adevarat... nu are rost sa ai vaca. Taranul nu are de unde sa stie ca e canicula anul asta, si tinand cont ca in conditii climatice normale e mult mai avantajos sa ai vaca decat sa cumperi lapte, omul isi ia vaca.
Taranul nu e asa prost pe cat crezi :) in viziunea lui munca pe care o depune nu are nici o valoare economica.

Gabi Blanita said...

@macabru: N-o fi taranul prost, dar nici prea educat nu este. :) Celelalte surse de venit ale sale - renta si capitalul - sunt ca si inexistente. Dintr-o pensie de CAP n-au bani nici de medicamente, deci capitalul e inexistent. Iar din gradina din fata casei si cele 2-3 hectare de pamant nu colecteaza nici o renta, decat daca arendeaza pamantul, si asta daca are cui.
Asa ca in afara de amarata de pensie, singura sursa de venit ramane munca. Daca munca pe care o depune nu numai ca nu-i asigura cat de cat un trai, dar mai lucreaza si in pierdere, atunci e trist.