Saturday, June 9, 2007

Mungiu, out de la TIFF

Organizatorii TIFF au retras cu putin timp inainte de festivitatea de decernare a Trofeului Transilvania filmul lui Cristian Mungiu, recent premiat cu Palme D'or, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Motivul a fost solicitarea celor de la Cannes, conform careia un film premiat de ei sa nu mai participe in nici un alt concurs si sa nu mai fie judecat de nici un alt juriu.

Solicitare mai penibila nici ca imi putem imagina. Conform carui drept pot organizatorii de la Cannes sa ceara un asemenea lucru si cat de batuti in cap pot fi cei de la celelalte festivale sa opereze modificari pentru a satisface asa mofturi?

Dupa exemplul de anul trecut, cand filmul lui Porumboiu, care a castigat un premiu la Cannes (sectiunea "Un certain regard") a luat si premiul cel mare de la TIFF, era mai mult decat asteptat ca Mungiu sa primeasca trofeul. Filmul sau conduce deja in topul audientei. E normal ca un film bun sa primeasca cat mai multe premii.

Mesajul personal pentru fitele de la Cannes e scurt: huo!

1 comment:

Anonymous said...

WTF? Ce legatura are Festivalul de la Cannes cu un festival din Romania? Nu are nici un sens? Cu ce ii deranjeaza daca Mugiu ia premii la Tiff? :|