Wednesday, June 20, 2007

Oda cailor ferate


Printre metodele clasice de sinucidere - spanzurare, pastile, aruncat de pe bloc, vine tare din urma calatoritul cu trenul personal pe timpul verii. Acest procedeu ar putea sa puna un semn al intrebarii asuprea existentei Holocaustului in Romania. De fapt, evreii care au murit in Romania au murit in vagoanele CFR, in timp ce incercau sa fuga din tara.

Cand aerul conditionat in tren tine de domeniul SF-ului, bunul simt e ultimul bastion al suportabilitatii. Si cand bunul simt nu cunoaste nici apa, nici sapunul, e jale.

Desi in vagoane e umbra si geamurile sunt deschise, de cand intri te izbeste o temperatura cu vreo 5-10 grade mai mare ca afara. Daca s-ar putea face ceva cu vagoanele astea, ar fi donarea lor unui institut care studiaza efectul de sera. Si cum difuzia gazelor este direct proportionala cu temperatura mediului, orice iz asalteaza de urgenta nasul.

Ceapa, usturoi, fasole, salam, muraturi, transpiratie, balega, rahat, tutun, pacura, fum. Toate astea sunt doar cateva din ingredientele noului parfum "Personal" din colectia "O vara fierbinte" a renumitei case de moda CFR. Un parfum care te imbie placut din momentul in care ai deschis usa vagonului. O combinatie perfecta care creeaza o atmosfera placuta calatoriei, care daca nu te omoara, te face sa lesini pe timpul calatoriei, astfel incat timpul relativ in care calatoresti sa scada simtitor.

Combinate cu ospitalitatea controlorilor, toate cele de mai sus intrec chiar si linia Orient Express. Daca auziti un "Ia!" urlat langa voi, stati linisiti, nu va ia Jackie Chan la bataie, e doar controlorul care vrea sa vada biletul. Si sa nu credeti ca e impertinent sau va uraste, el este doar eficient in comunicare. El inlocuieste printr-o silaba urlata o serie de alte cuvinte care chiar nu isi au rostul. De exemplu, "Prezentati biletul pentru control, va rog!".

Progresul societatii romanesti e evident, si se vadeste cu prisosinta in calitatea serviciilor CFR - aceasta perla a economiei romanesti, intruchiparea ultimelor cuceriri ale stiintei, sursa fericirii obstesti, mandria romanului de zi cu zi.

4 comments:

Anonymous said...

Maine am sa merg cu trenul personal de la Vaslui spre Iasi si am sa revin cu impresii despre mega calatoria vietii...din fericire e trenul de la ora 5:00 si nu prea se scoala lumea atat de devreme. :D

Anonymous said...

Va amintiti partea cu fericirea plecarii la Iasi cu tremul de ora 5? Ei bine s-a transformat in nefericire.
In primul rand la ora 5 e un frig de iti ingheata coaiele in chiloti.
In al doilea rand la casa de bilete e o coada imensa pentru ca se pare ca doar pensionarii circula cu trenul asa de dimineata...si stim cu toti ce talent au batranii la mers cu incetinitorul. Imaginati-va o mamaie ramolita, cu mana tremurata, probabil de la Parkinson, care cere un bilet pentru Iasi si ii da CFR-istei un cupon pentru calatorii si 5 lei. CFR-ista in mod "uimitor" nu are la acea ora bani ca sa dea rest si cere maruntis, asta ca batrana sa aiba motiv sa stea 3 minute in fata casei de bilete sa se scotoceasca prin buzunare. Cand sa imi iau si eu bilet, CFR-ista, cu o fata sictirita, imi cere 10 bani, desi a primit bani marunti de la baba de inainte.
Pe peron merg la chiosc si imi iau o cafea, pardon, o pisoarca, pentru ca avea un gust infect...dar ce sa faci in lipsa de altcevamai bun...
Trenul, odata ce intru in el, are un miros ciudat, sulfuros, ca de oua stricate. E greseala mea ca m-am asezat la 5 metri de baie. :|
Vecina de vagon se chinuie sa inchida un geam toata calatoria dar nu reuseste. Eu stau si rad ca porcu' si ma gandesc: "Ce penibil este sa mergi cu trenul in Romania...".
Pe la jumatatea drumului se aseaza langa mine o mamaie de la tara. Are in mana vesnica sacosa de rafie. Miroase a marar proaspat cules din gradina iar mirosul e chiar placut. Cand vine controlorul, mamaie ii palmeaza 1 leu iar acesta trece mai departe.
Incerc sa citesc vreo doua pagini din "Manechinele" de Schulz dar nu pot din cauza zgomotului infernal facut de rotile trenului.De la Scanteia se urca in tren foarte multi navetisti si trenul se umple pana la refuz. Acum balansul trenului stanga-dreapta faec greu ca orice om sa-si tina echilibrul chiar si asezat pe bancheta jegoasa, rupta si invechita a fatalului tren Barlad-Iasi cu sosire in Vaslui la 4:59 si plecare spre Iasi la 5:01. De fapt a ajuns la 4:52 si a plecat la 4:55. :)

Gabi Blanita said...

Din toata povestirea ta am remarcat faptul ca te-ai apucat sa citesti Manechinele lui Schulz. GG ! :)

Anonymous said...

Un cacat ! Unde e frig la 5 dimineata, vara ?
La Polul Nord poate...