Wednesday, September 5, 2007

Despre Cristian Sima


Destul de putina lume a auzit de Cristian Sima, dar asta pentru ca nu a vrut el. A absolvit o facultate de matematica. In 1990, s-a urcat in Oltcit si a plecat spre Italia. A predat pentru un timp calculul probabilitatilor la Universitatea din Siena. (nu, n-a plecat la capsuni)

A aplicat apoi ce stia mai bine pe bursa din Italia, si in cativa ani a ajuns milionar. (in orice valuta, chiar si lire sterline) In 1997 s-a intors in Romania, unde a infiintat WBS. Pentru ani buni, WBS a fost singura companie de brokeraj din Romania care intermedia tranzactii la NYSE, Tokyo, pe toate bursele mari.

In ultimii ani, a aparut sporadic in presa, cu cate un articol economic pe la diferite ziare. Informatiile cu care venea, stilul aluziv, erudit si practica pe cele mai mari burse l-au transformat intr-un fel de oracol - ce mai, Warren Buffet al Romaniei. Articolele sale contin deseori trimiteri catre literatura, atragandu-i si pe cititorii care nu dau doi bani (lei, dolari, etc. ) pe indicii de la New York.

Anul acesta a fost pentru o scurta perioada (cateva luni) administrator al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Cand se parea ca BVB isi gasise in sfarsit o conducere performanta, Sima demisioneaza, denuntand lipsa de transparenta si conservatorismul membrilor Consiliului BVB.
In prezent este unul din actionarii minoritari Hotnews, unde publica articole din an in Paste.

Si aici vroiam sa ajung (cam lunga introducerea). La cel mai recent articol al sau, referitor la prezenta in emisiunea lui Turcescu de la Realitatea TV, 100%. La finalul emisiunii, Sima a scos 2 bile (una alba, una neagra) si l-a intrebat pe Turcescu ce inseamna CNN, partenerul cu care se tot lauda Realitatea. Turcescu s-a scarpinat un pic dupa ureche, si ...




Articolul asta ar trebui recitit, daca nu zilnic, macar in fiecare saptamana. Citez aici doar cateva fraze (restul il gasiti la link-ul de mai sus):

Ganditi-va cand vi s-a spus ultima oara si cand ati spus la randul dumneavoastra “Bravo”.
Nu vreau sa fiu ipocrit si sa ascund satisfactia personala pe care am incercat-o in momentul in care am livrat bila neagra lui Turcescu; m-a dezgustat insa reactia de bucurie pe care au avut-o dupa aceea mass-media si mai ales aceasta hazna universala numita Internet. Tot ceea ce doi oameni responsabili si de buna-credinta au incercat sa comunice s-a rezumat doar... la o bila neagra.


Daca sunteti curiosi ce s-a mai intamplat in respectiva emisiune, o puteti gasi aici.
Daca inca mai sunteti curiosi si acest personaj v-a starnit un pic interesul, puteti gasi lucruri interesante citind ymterviul acordat lui Iulian Comanescu, pe la inceputul anului, aici.
Si daca macar unul din cei care citesc pe aici spun "uite ma ce om, o sa-l urmaresc de-acum inainte", tot am facut ceva.

3 comments:

Anonymous said...

Cristian Sima este un om fascinant.

Bogdan said...

Gabi,ai cumva inregistratata emisiunea(toata) in care Sima ii da bila neagra lui Turcescu;ai emisiunea lui Mircea Dinescu de prin 05-06(Realitatea TV) cu Sima invitat in care ultimul prevesteste spargerea bulei imobiliare si aparitia crizei economice?
Daca nu le ai,poti face rost de inregistrarile respective si sa-mi dai de stire?

Gabi Blanita said...

Salut Bogdan, emisiunea lui Turcescu era postata integral pe site-ul realitatii, unde am pus linkul, insa l-au scos de atunci.
Din pacate, nu mai am de unde sa fac rost de cele doua emisiuni.
Daca le gasesti pe undeva, lasa-mi si mie un link, ceva.
Multumesc.