Wednesday, September 12, 2007

Salariu de absolvent



Revista Capital a publicat in cel mai recent numar 2 articole, primul referitor la salariul de dupa absolvirea unei facultati, iar al doilea despre alegerea dintre familie si cariera.

Loredana Vladareanu (senior consultant HART Consulting) declara: Tinerii care au avut un job (full time sau part time) in timpul facultatii pot obtine salarii considerabil mai mari decat cei care nu au o experienta anterioara. Astfel, ca plaja pentru prima categorie, putem vorbi de sume începand de la 350 – 500 euro net, in timp ce pentru cea de-a doua categorie, de 250 – 300 euro net.

De cativa ani, absolventii din IT au cel mai mare salariu de start, datorat in principal concurentei mari dintre firme pentru personal cat mai tanar si mai calificat. Chiar daca salariul e mai mare cu 100-200 euro decat media, nici macar nu se compara cu cele din Cehia, Slovacia - ce sa mai vorbim de Occident.


Al doilea articol are la baza un studiu al PwC de anul trecut. Bianca Moraru Demeter, project manager in cadrul firmei de recrutare Professional, explica ce inseamna relocarea: De obicei, relocarea implică asumarea unor responsabilităţi suplimentare sau o expunere profesională la un alt nivel, oportunitatea de a ajunge într-un oraş mai mare, cu mai multe posibilităţi, avantaje financiare crescute, atât prin salariu, cât şi prin beneficiile relocării, precum prime, plata cheltuielilor de închiriere a unei noi locuinţe, asigurarea transportului.

Si totusi, foarte putini angajati accepta oferta de relocare a firmei in momentul in care sunt pusi in fata unei asemenea oportunitati. Capital prezinta ca dezavantaj al relocarii doar familia. Sa fie familia atat de importanta pentru romani, sau factori ca lipsa de initiativa, comoditatea, vechea locuinta, nostalgia, prietenii, sau casiera bruneta de la asociatia de locatari sa fie motive la fel de importante ?


Daca aveti si alte optiuni decat cele din sondaj, publicati-le la comentarii.

No comments: