Thursday, May 31, 2007

Cinema, filme, public

Cu o zi inainte de deschiderea TIFF si fara absolut nici o legatura, The Economist publica o statistica din 2005 referitoare la publicul de cinema din lume. Neo-zeelandezii sunt in top, fiecare mergand cam de 8 ori pe an la cinema. Urmeaza australienii si americanii.



Romanii nu sunt prezenti in primele 15 pozitii, dar pot face totusi o estimare din topor. Din 22 de milioane, jumatate traiesc la tara; mai raman 11 milioane. Lasand Bucurestiul la o parte, in restul tarii sunt cam 2-3 cinematografe functionale pe judet (In Vaslui nu e nici unul.). Asta inseamna ca o treime din mediul urban nu are acces la cinema.

Mai raman 6 milioane, plus 2 milioane din Bucuresti de posibili cinefili. Considerand ca publicul tinta are o varsta intre 14-60 de ani, inseamna ca alta treime din cei 8 milioane sunt lasati deoparte. In final, raman cam 5,5 milioane. Ceea ce reprezinta cam un sfert din populatia tarii.

Pentru ca Romania sa apara in Top 15 tari iubitoare de film, ar trebui ca cei 5,5 milioane sa mearga la cinema macar de 8 ori pe an. Si zau ca nu e greu.

2 comments:

Anonymous said...

Ultimul film pe care l-am vazut la cinema a fost "101 dalamatieni"... l-am vazut cand aveam 9 ani. :|

quarantine said...

Sincer...nu ma incanta ideea de a merge la film. Si cred ca stii prea bine de ce...