Tuesday, May 22, 2007

Adevarul e dincolo de noi. E-n America

Din seria "Inca un motiv de emigrare", va prezint episodul "Basescu, jurnalistii si laturile". Incerc sa prezint cat se poate de impartial toata povestea, cu minim de cuvinte:

Aflat in Selgros Baneasa, presedintele Traian Basescu este filmat de o doamna cu telefonul mobil. La un moment dat, ea il interpeleaza pe tema referendumului. Basescu raspunde urat. Doamna devine insistenta, iar Basescu ii ia telefonul, spunandu-i ca il va primi peste cateva zile.
Ramas deschis, telefonul inregistreaza o convorbire intre Basescu si sotia sa, care este apoi facuta publica de posesoarea telefonului, care a reintrat in posesia aparatului cateva ore mai tarziu.


Acum vin amanuntele interesante, care fac pana la urma toata diferenta. In magazinele Selgros este interzisa filmarea; prin urmare, doamna cu telefonul incalca legea. Un alt lucru cu care nu sunt de acord este titulatura de jurnalista alaturata numelui doamnei respective in toate articolele.

Din toate informatiile pe care le am in acest moment, pot spune cu mana pe inima ca presedintele nu anuntase o conferinta de presa nici la raionul cu lactate, nici la cel cu incaltaminte. Asadar, doamna respectiva incalca dreptul la viata privata. Dialogul lor ar fi fost:

"Andreea Pana - M-am gandit la o intrebare. Ce procent aveti ... pentru diseara... pentru maine?Traian Basescu - Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?
Andreea Pana - La numaratoarea voturilor, ce credeti ca va fi ... care va fi rezultatul?"

Daca asta e jurnalism, eu studiez fizica moleculara. De remarcat faptul ca dupa ce a fost jignita, doamna nu a parut deloc indignata, ci s-a continuat intrebarea. Foarte profesionist formulata, de altfel.
In acest moment, Basescu ii smulge telefonul. Peste cateva minute, in masina personala, Basescu are urmatorul dialog cu sotia sa:

"Maria Basescu - I-l dai?
Traian Basescu - Da ... La revedere! ... Cat era de agresiva tiganca asta imputita ... nu stiu, Maria ... da’ ... trebuia sa i se intample odata ...
Maria Basescu - Tot mai sunt si la iesire ...
Traian Basescu - Sa fie ... uite-i "

Discutia inregistrata in cadrul privat al masinii a fost facuta publica fara acordul celor 2 soti Basescu.
Ulterior, Basescu isi cere scuze pentru limbajul folosit intr-un comunicat al presedintiei.

Reactiile au curs garla in presa in ultimul timp. Majoritatea de partea doamnei de la Antena 1.


Parerea mea: Suntem o tara penibila. Cu un presedinte badaran si un jurnalism de 2 bani.

Nimeni nu vorbeste de partea juridica a acestor intamplari. Spre exemplu, de infractiunile de care se fac vinovati protagonistii. Filmare in spatiu privat in care filmatul este interzis, hartuire - sunt acuzatii de care doamna respectiva poate fi usor gasita vinovata; discriminare - Basescu; nerespectarea drepturilor de autor prin publicarea unei discutii private - trustul de presa din care face parte doamna cu pricina.

Acuzatia de furt - cea mai intens vehiculata - nu sta in picioare datorita cadrului in care s-a produs incidentul. Basescu i-a luat telefonul dupa ce a fost abordat in modul in care a fost abordat, si a actionat pentru a inlatura unul din obiectele hartuirii. De aceea actiunea presedintelui pare a fi mai mult legitima aparare decat furt. Oricum, nu poate fi elaborata o sentinta clara cu usurinta cu care se debiteaza comentariile la fotbal si nu fara audierea persoanelor in cauza si martorilor.

Alt lucru interesant de sesizat e faptul ca inculparea lui Basescu se poate realiza doar cu dovezi obtinute prin incalcarea legii. O condamnare impotriva lui Basescu nu poate fi pusa in practica fara condamnarea concomitenta/prealabila a celor care au obtinut dovezile in mod fraudulos.

Departe de a fi amuzante, reactiile catorva 'ziaristi' starnesc mai mult decat sila. Spre exemplu, reactia lui Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa (CRP):
"Traian Băsescu a comis mai multe delicte penale, de la agresiunea unei femei, în vreme ce aceasta încerca să-şi câştige pâinea onest, la tâlhărie, sechestrarea telefonului, până la cel de discriminare. Băsescu a comis un delict care pe vremuri se numea «ură de rasă» şi care acum se cheamă discriminare rasială, prin exprimarea «ţigancă împuţită»". "
Surprinzator ceea ce considera presedintele CRP sa-ti castigi painea onest, ca ziarist.

La urma urmei, prin toata panarama asta nu se realizeaza decat abaterea atentiei de la chestiuni un pic mai urgente, de care lumea a uitat in doar cateva zile. Sa numesc doar cateva dintre ele: legea votului uninominal, un Guvern cu sustinere in Parlament, demisia celor care au votat impotriva vointei poporului, reforme, reforme, reforme, etc.

4 comments:

Anonymous said...

"Realitatea" este ca peste 10 ani astia o sa ne conduca "tiganii lumii" deci nu ar trebui ca doamna Pana (mea) sa se simta jignita de asocierea cu o rasa ce va conduce lumea in foarte scurt timp. :|

Anonymous said...

In 2004 l-am votat pe Basescu,fiindca altul mai bun nu era.Acum nu l-am mai votat,fiindca mi-am dat seama ca e cam badaran.La asa presedinte,asa jurnalisti.

quarantine said...

1. Alina nu se prea pricepe la treaba asta cu "votatul"...Sa-mi zici si mie ce inseamna "badaran"?
2. Consider ca termenul "pasarica" nu are nimic depreciativ. Deci de ce s-ar simti jignita fata asta?
Cum ar fi vrut sa ii spuna? Daca o facea "cioara" mai ziceam.(rasism? de ce nu?)
Dar asa e o denumire generala...pasarica....

Anonymous said...

Aici trebuie un mic Ceausel pt. a fi ordine si disciplina în tara.Sau emigrati,fratilor,cu totii!