Thursday, May 31, 2007

Cinema, filme, public

Cu o zi inainte de deschiderea TIFF si fara absolut nici o legatura, The Economist publica o statistica din 2005 referitoare la publicul de cinema din lume. Neo-zeelandezii sunt in top, fiecare mergand cam de 8 ori pe an la cinema. Urmeaza australienii si americanii.



Romanii nu sunt prezenti in primele 15 pozitii, dar pot face totusi o estimare din topor. Din 22 de milioane, jumatate traiesc la tara; mai raman 11 milioane. Lasand Bucurestiul la o parte, in restul tarii sunt cam 2-3 cinematografe functionale pe judet (In Vaslui nu e nici unul.). Asta inseamna ca o treime din mediul urban nu are acces la cinema.

Mai raman 6 milioane, plus 2 milioane din Bucuresti de posibili cinefili. Considerand ca publicul tinta are o varsta intre 14-60 de ani, inseamna ca alta treime din cei 8 milioane sunt lasati deoparte. In final, raman cam 5,5 milioane. Ceea ce reprezinta cam un sfert din populatia tarii.

Pentru ca Romania sa apara in Top 15 tari iubitoare de film, ar trebui ca cei 5,5 milioane sa mearga la cinema macar de 8 ori pe an. Si zau ca nu e greu.

Tuesday, May 29, 2007

Cabana 10 (continuare)

La scurt timp dupa terminarea probei la engleza, ne-am gandit cum sa ne mai astamparam foamea si singurul lucru care ne-a trecut prin minte a fost "hai sa facem un fotbal". Niste baieti cu muschi, la bustul gol, au facut repede o echipa. Eu eram in cealalalta, mai putin gay, si anume selectionata Cabanei 10.

Meciul a fost cat de cat echilibrat, cu multe faze de poarta si multa risipa de efort, dar mai slab la realizarile tehnice. Scorul a ramas indecis, 4-4, cu primele 2 goluri are selectionatei C10 marcate de subsemnatul.

Spre dupa-amiaza, din lipsa de mancare, bautura sau distractie s-a incins un poker pe pahare de apa. Pierzatorul trebuia sa bea de obicei intre 1-5 pahare. Cam in vremea asta, in timp ce faceam plaja, am inceput sa lucrez la scenariu, cu un spor teribil - un ceas si jumatate pentru o singura scena.

La un moment dat, la cabana vecina apar niste musterii care sarbatoreau o zi de nastere, cu multa bautura si un sistem audio de vreo 200W. A fost o schimbare binevenita in meniul nostru, apa si painea fiind completate de hip-hop si rap pe paine de la boxele lor.

Pe la ora 16:00 avem parte de prima mancare. Dupa jumatate de ora de asteptat in soare, niste oameni cu mult bun simt se apuca de facut poze moacelor infometate care incepeau sa bata cu furculita in masa. Nefiind stingherit de foame si avand rezerve suficiente, artistul s-a gandit ca ar fi frumos sa aiba o amintire, si eventual un alibi, in caz ca cineva se plangea c-ar fi facut foamea. Ei bine, 3 mese in 3 zile de departe de formula "o sa fie destula mancare acolo".

Incalziti de bautura si increzatori, petrecaretii aveau chef de fotbal, asa ca ne-am incropit din nou echipa si in mai putin de o ora, scorul era cam 15-2 pentru selectionata C10. Intre timp, si-au facut aparitia Axel si Claudiu cu bicicletele, putin terminati de catararea prin Puscasi.

Spre sfarsitul jocului, incep sa se adune grupuri pe langa cantina. O terminam cu alergatul, aflam care e treaba. Nu, nu era vorba de masa, ci de premiere. Ma intorc la cabana, ma spal, ma ferchezuiesc, si ajung pe platou dupa ce premierea incepuse. Cabana 10 are cei mai multi premiati dintre toate cabanele.

Peste vreo jumatate de ora, imi ridic premiul I la seniori in uralele fanilor. Lucrarea mea a fost notata cu 9,80 (urmatoarea nota a fost 9,50). Da, sunt cel mai tare, cel mai destept, cel mai cel, etc.

Seara a trecut lejer, pe la 21:00 am mancat a doua masa, care merita un comentariu special. In timpul unei pauze de alimentare cu apa din timpul celui de-al doilea meci, bucatareasa se apropie de ciusmeaua la care ma spalam, se apleaca sa ia apa si scapa vreo 2-3 carnati pe jos, din oala pe care o avea in mana. Se uita la mine, se uita in jur, si ii pune la loc, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Sunt cam 0.5% sa fi mancat chiar carnatii aia, dar la ce foame imi era, mi-am asumat riscul.

Fara nimic de baut si cu muzica vecinilor, seara a trecut destul de greu. Finala Cupei Romaniei n-am putut s-o vedem, fiindca domnii de la cantina erau prea ocupati uitandu-se la Spice. S-a venit cu ideea unui foc de tabara, ca deh, era tabara. Ne-au trimis prin padure dupa lemne si locul focului s-a hotarat a fi nu in interiorul taberei, ci in padure. Sa nu care cumva sa ia foc tabara, ca padurea n-are decat.

Asadar, la 10 m de semnul care pe care scria mare si rosu "Focul in padure este interzis", domnii de la tabara au dat foc la lemnele adunate de noi. Atat de bine au dat foc, incat in 30 de minute s-a cam stins, fara sa arda mare lucru. Apoi au golit un rezervor de motorina, au udat lemnele cu combustibil si de-atunci a mers mai usor.

Dupa vreo 2 ore s-a spart gasca de langa focul de tabara, mai ramasese doar jarul, asa ca Mosu' s-a hotarat ca locul e numai bun de facut un gratar. Si cum micii erau bine pastrati in lada, si jarul numai bun, am mancat sambata noaptea cea mai buna mancare din tabara.

Un moment penibil s-a petrecut pe la miezul noptii, in timp ce micii erau pe gratar. Vine oficialul taberei si ne trimite pe toti la cabana pentru o jumatate de ora, "daca nu vrem sa stam pe burta cu mainile la ceafa; am sa trec mai tarziu pe la voi". Dupa ce l-am injurat vreo 5 minute, ne-am intors la cabana unde l-am asteptat vreo jumatate de ora. Nu s-a intamplat nimic, asa ca ne-am intors la gratar, unde l-am mai injurat vreo 5 minute.

Pe la 01:00 vin si 2 politisti la cabana alaturata, muzica se mai domoleste nitel, se parlamenteaza cu cheflii, nu se intampla nimic interesant; probabil ca politistii erau mai terminati decat aia care bausera toata ziua. Dupa vreo jumatate de ora de discutii, politistii pleaca la fel cum au venit, muzica revine la volumul initial si somnul incepe sa gadile pe la ochi.

Incepe sa incolteasca ideea unei plecari a Cabanei 10 duminica dimineata, pe racoare.Toti isi dau acordul si ne pregatim bagajele, dar cum socoteala de noaptea tarziu nu se potriveste cu cea de dimineata, am dormit mult mai mult decat trebuia duminica, asa ca am pierdut momentul.

Amenintati cu "o sa va spunem parintilor si directoarei", avantul unora s-a mai domolit, asa ca am ramas sa plecam cu plebea, la 16:00, ora pana la care am tras o plictiseala crunta. Am incercat s-o mai domolim cu o plimbare prin padure, dar degeaba.

Pe la 15:30 iese toata tabara la poarta sa astepte venirea troacelor de autobuze. Primul isi face aparitia dupa vreun ceas, si ii ia pe profesori si pe elevii din Barlad si Husi. Din cauza caldurii (care face ravagii cand esti cu alcoolul la cap), soferul a reusit sa bage autobuzul intr-un sant la doar 50 m de tabara. Au iesit toti din masina, a iesit si autobuzul din sant un pic mai tarziu si si-au continuat drumul.

Mai asteptam vreun ceas pentru al doilea autobuz, care nu isi mai face aparitia, si plecam la pas spre casa. Dupa vreo 10 minute, auzim un motor de avion din primul razboi mondial si ne bucuram ca o sa fim primii care se urca in autobuz, asigurandu-ne astfel locurile. Calatoria pana in oras mi-a adus aminte de mare - praful de 7 degete de pe jos era mai ceva ca plaja de asta-vara de la Mamaia.

Dupa acelasi ocol de multi kilometri, si zdruncinati de troaca fara suspensii cu care am mers, am ajuns in sfarsit in oras. Dupa 2 zile fara semnal, telefonul a sunat in continuu vreo 5 minute, cu tot felul de mesaje si apeluri pierdute. Probabil ca e ultima excursie in fundul lumii pe care o mai fac!



Cea mai tare distractie


Renumita Cabana 10

Sunday, May 27, 2007

Cabana 10

Nu m-a mancat lupul asa ca revin cu o istorisire destul de lunga. Au fost 48 de ore pline de evenimente, unele mai penibile ca altele. Ca sa fac un scurt rezumat, am sa prezint lucruri pe care le-am facut:
  • am castigat premiul I la seniori;
  • am facut plaja;
  • am inceput sa citesc "Demonii" lui Dostoievski;
  • am inceput sa lucrez la scenariu;
  • am facut foamea,

si lucruri pe care nu le-am facut:

  • n-am terminat nici cartea, nici scenariul;
  • n-am baut;
  • n-am vorbit la telefon;
  • n-am dormit bine.

Vineri, cu cateva minute inainte de ora 17:00, ajung in fata liceului si gasesc 2 autobuze de categoria a 7-a, de pe care statea sa cada tabla, ticsite de elevi. Cam 60 ingramaditi in fiecare masina. 30 de grade afara la umbra si cel putin 40 in autobuze. Un heirupism care nu promitea nimic bun.

Daca pe drumul european, cu toate geamurile deschise, calatoria mai era cum era, cand a inceput ploaia si s-au inchis toate geamurile, autobuzul a devenit o sauna pe roti. Deoarece rablele nu puteau urca o panta mai mare de 5%, am facut un ocol de vreo 20 km pe hartoape de tara. Am ajuns la Poiana dupa mai bine de un ceas, si cu 3-4 kg mai slab.

Din peste 120 de oameni, doar vreo 10 au catadicsit sa-si aduca o umbrela. Ne-am adapostit pe terasele de la casute vreo jumatate de ora, pana ce din voce in voce s-a dus vestea sa ne adunam cu totii la cantina. Uzi de ploaie si murdari de noroi, am stat toti mai bine de 2 ceasuri sa fim trecuti pe niste liste care puteau fi intocmite inainte de plecare. Dar unde mai era atunci neprevazutul, emotia, incompetenta si prostia ?!

Dupa atata timp irosit, sunt repartizat in ceea ce mai tarziu avea sa devina renumita Cabana 10 - dar nu inainte ca o voce sa ne anunte ca cei din Vaslui nu vom avea mancare in seara asta, pentru ca cei veniti din alte parti sa aiba destula mancare. "V-am zis doar sa va aduceti mancare" suna placa stricata. Realitatea era alta. Cu doar 2 ore inainte de plecare, aceeasi placa zicea "nu e nevoie sa aduceti mancare, o sa fie destula acolo".

Asa a inceput aventura Cabanei 10. O aventura care a facut din oameni simpli adevarati maestrii ai andurantei si prohibitiei. Asa am invatat ca pot exista 2 tipuri de distractie:

  • cu mancare si cu bautura;
  • fara mancare si fara bautura.

Am avut parte doar de cea din urma.

Cele 2 cutii de pate de care s-a facut rost cu greu si cateva felii de paine au fost mancare pentru 10 insi. Cu o gura de bere din berea altora si cu o chitara si karaoke a trecut prima seara. De departe momentul cel mai interesant a fost concertul lui Cretu de pe terasa Cabanei 10. S-a adunat jumatate de tabara, s-a cantat, ne-am simtit bine, am mai frecat menta si m-am culcat pe la 23:00.

A doua zi a inceput cum nu se putea mai bine. Micul dejun, anuntat intre 07:30 si 08:00 se terminase deja la 07:45 cand am ajuns la masa, dupa ce am umblat dupa o sursa de apa unde sa-mi fac toaleta. Niste baieti destepti au reusit sa sparga o teava si sa rupa dusurile de la singura cabana dotata cu asa ceva, care trebuia sa deserveasca pe toata lumea. Am prins totusi jumatate de pahar de unica folosinta cu un ceai decolorat, care a fost preparat probabil cu un pliculet de ceai la 10l de apa.

Dupa asa o mancare copioasa, am revenit la Cabana 10, am mai frecat menta pana la 9, mi-am luat stiloul si am purces spre cantina in care s-a tinut concursul. Programat initial de la 9, cu 2 ore timp de lucru, am inceput - cum era normal, la ora 10, avand doar o ora si un sfert la dispozitie.

De tradus un text enervant din engleza in romana, un alt text de Caragiale din romana in engleza si un scurt test grila cu expresii in engleza. Am terminat cam intr-o ora si m-am indreptat spre Cabana, unde am continuat foamea. Masa era anuntata pe la ora 16:00.

Va mai urma ... (si cu poze)

Friday, May 25, 2007

Poiana Caprioarei

Intr-un ceas plec spre tabara Poiana Caprioarei pentru weekend. 2 zile in mijlocul padurii, departe de orice tehnologie - internet, telecablu ... macar curent electric sa fie.

2 zile in care imi propun sa mananc si sa beau bine, sa fac plaja, sa citesc Dostoievski si sa incep sa lucrez la scenariul unui film care o sa rupa gura targului. Ramane de vazut si cate vor fi realizate.

A, scopul oficial e concursul de traduceri "Corneliu M. Popescu", aflat anul asta la a IV-a editie.

Daca nu ma mananca lupul, ne mai auzim peste 2 zile.

Thursday, May 24, 2007

Murat

Era o frumoasa dupa-amiaza calduroasa cu peste 25 de grade la umbra si-am zis hai cu bicicletele pana la statuia lui Stefan cel Mare de la Bacaoani (10 km de Vs). Dupa o lunga perioada de pauza (cam de asta-toamna), pedalam ca pensionarii in parc, si ajungem cam in jumatate de ora. Viteza medie nu a trecut de 25 km/h.

Frecam menta, ne tragem sufletul, ne latra un caine, ne uitam in sus, vin nori de furtuna, plecam. Dupa 50 m de mers, roata de pe spate de la bicicleta lui Axel ramane subit fara aer. Coboram, mergem vreo 10 minute pe langa biciclete, cand incepe sa se inteteasca vantul. Claudiu si cu mine ne urcam pe biciclete, facem din mana si plecam. Every man for himself.

E greu sa mentii directia dreapta cand vantul bate din lateral cu peste 50 km/h, cateva masini trec razant pe langa noi, norii se apropie. Ne adapostim in hotspot-ul cultural al Muntenilor de jos, si anume Caminul Cultural. Peste vreo 15 min ajunge si Axel; picura incet. Ne facem curaj, zicem ca n-o sa tina mult, ca plecam imediat ce se opreste.

Dupa vreo 20 min suntem tot acolo, cu ochii la cer. Parca ploaia se mai opreste. Axel porneste la pas pe langa bicicleta. Ii dam un head start de cateva minute; cand ni se pare ca ploaia s-a mai oprit, ne urcam pe biciclete si pornim. Cam intr-un minut incepe sa toarne cu galeata. Il prindem din urma repede, trecem ca rapidul prin halta Brahasoaia si pe-aici ti-i drumul.

Cu doar cateva zile mai inainte mi-am demontat aparatorile de la roti. Am zis ca nu-mi trebuie toate prostiile pe bicicleta, sa o ingreuneze, etc. Dar nici inapoi nu le mai pun. Am ajuns acasa dupa ce am strans in prealabil tot noroiul de pe strada pe haine si pe picioare, murat ca un castravete. Si la ora asta, inca mai ploua.

De-aia e atat de fain sa mergi cu bicicleta!

Numele meu

Conform unui dictionar de slang, numele meu inseamna:
A really hott girl 1 of the most beautiful girls ive ever met.

sau
Refering to an extremely charming n intelligent
brunette.

sau chiar
A girl at a school who likes to date juniors and also is
verry hot. This definition referes to a girl that is a freshman.


Wednesday, May 23, 2007

Muzica

Deoarece am teza la mate maine, m-am hotarat sa-mi numar melodiile de pe pc. Dupa ce le-am adaugat pe toate in lista, am ajuns la modestul numar de 5,000 si m-am hotarat ca-mi trebuie mai multe. Ma pot mandri pana acum cu discografiile complete Chuck Berry, The Beatles, Led Zeppelin, AC/DC, Iris, Nirvana, Pantera.

Asadar, orice sugestie de melodie/album/trupa e mai mult decat binevenita. Multumesc anticipat!

A murit Ralu Filip

Ralu Filip, presedintele CNA, a murit din cauza unui infarct noaptea trecuta.
Ne vom aminti mereu incercarea de reinstaurare a cenzurii, de povestea cu buline si patratele, de amenzile aplicate carcotasilor, de pasuirea unor gunoaie de emisiuni, de interventiile anti-libera exprimare si de multe altele.
Dumnezeu sa-l ierte!

Acum va urma o lupta politica pentru a impune un alt sef la CNA, pentru a controla audio-vizualul in apropiatele alegeri. Nimic mai mult decat o marioneta in mana celor care controleaza media in Romania.

Cetatenii care mai cred inca in libera exprimare si in ilegalitatea/imoralitatea unei institutii care decide ce si cat avem voie sa vedem isi mentin rezerva in a face un erou din persoana lui Ralu Filip si privesc chioras onorurile militare cu care va fi comemorat.

Tuesday, May 22, 2007

Tara lui Bula

La recentele teze nationale la limba si literatura romana sustinute de elevii claselor a VII-a, rata de promovabilitate a fost de doar 70%. Ceea ce inseamna ca 3 elevi din 10 nu sunt in stare sa ia un amarat de 5.
Cum era de asteptat, cei mai multi picati la acest examen sunt din judetele Harghita si Covasna.

In asteptarea vizei pentru Statele Unite, tara saluta noua generatie de vanghelisti, mitici, becalisti care vor conduce Romania de maine.

Adevarul e dincolo de noi. E-n America

Din seria "Inca un motiv de emigrare", va prezint episodul "Basescu, jurnalistii si laturile". Incerc sa prezint cat se poate de impartial toata povestea, cu minim de cuvinte:

Aflat in Selgros Baneasa, presedintele Traian Basescu este filmat de o doamna cu telefonul mobil. La un moment dat, ea il interpeleaza pe tema referendumului. Basescu raspunde urat. Doamna devine insistenta, iar Basescu ii ia telefonul, spunandu-i ca il va primi peste cateva zile.
Ramas deschis, telefonul inregistreaza o convorbire intre Basescu si sotia sa, care este apoi facuta publica de posesoarea telefonului, care a reintrat in posesia aparatului cateva ore mai tarziu.


Acum vin amanuntele interesante, care fac pana la urma toata diferenta. In magazinele Selgros este interzisa filmarea; prin urmare, doamna cu telefonul incalca legea. Un alt lucru cu care nu sunt de acord este titulatura de jurnalista alaturata numelui doamnei respective in toate articolele.

Din toate informatiile pe care le am in acest moment, pot spune cu mana pe inima ca presedintele nu anuntase o conferinta de presa nici la raionul cu lactate, nici la cel cu incaltaminte. Asadar, doamna respectiva incalca dreptul la viata privata. Dialogul lor ar fi fost:

"Andreea Pana - M-am gandit la o intrebare. Ce procent aveti ... pentru diseara... pentru maine?Traian Basescu - Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?
Andreea Pana - La numaratoarea voturilor, ce credeti ca va fi ... care va fi rezultatul?"

Daca asta e jurnalism, eu studiez fizica moleculara. De remarcat faptul ca dupa ce a fost jignita, doamna nu a parut deloc indignata, ci s-a continuat intrebarea. Foarte profesionist formulata, de altfel.
In acest moment, Basescu ii smulge telefonul. Peste cateva minute, in masina personala, Basescu are urmatorul dialog cu sotia sa:

"Maria Basescu - I-l dai?
Traian Basescu - Da ... La revedere! ... Cat era de agresiva tiganca asta imputita ... nu stiu, Maria ... da’ ... trebuia sa i se intample odata ...
Maria Basescu - Tot mai sunt si la iesire ...
Traian Basescu - Sa fie ... uite-i "

Discutia inregistrata in cadrul privat al masinii a fost facuta publica fara acordul celor 2 soti Basescu.
Ulterior, Basescu isi cere scuze pentru limbajul folosit intr-un comunicat al presedintiei.

Reactiile au curs garla in presa in ultimul timp. Majoritatea de partea doamnei de la Antena 1.


Parerea mea: Suntem o tara penibila. Cu un presedinte badaran si un jurnalism de 2 bani.

Nimeni nu vorbeste de partea juridica a acestor intamplari. Spre exemplu, de infractiunile de care se fac vinovati protagonistii. Filmare in spatiu privat in care filmatul este interzis, hartuire - sunt acuzatii de care doamna respectiva poate fi usor gasita vinovata; discriminare - Basescu; nerespectarea drepturilor de autor prin publicarea unei discutii private - trustul de presa din care face parte doamna cu pricina.

Acuzatia de furt - cea mai intens vehiculata - nu sta in picioare datorita cadrului in care s-a produs incidentul. Basescu i-a luat telefonul dupa ce a fost abordat in modul in care a fost abordat, si a actionat pentru a inlatura unul din obiectele hartuirii. De aceea actiunea presedintelui pare a fi mai mult legitima aparare decat furt. Oricum, nu poate fi elaborata o sentinta clara cu usurinta cu care se debiteaza comentariile la fotbal si nu fara audierea persoanelor in cauza si martorilor.

Alt lucru interesant de sesizat e faptul ca inculparea lui Basescu se poate realiza doar cu dovezi obtinute prin incalcarea legii. O condamnare impotriva lui Basescu nu poate fi pusa in practica fara condamnarea concomitenta/prealabila a celor care au obtinut dovezile in mod fraudulos.

Departe de a fi amuzante, reactiile catorva 'ziaristi' starnesc mai mult decat sila. Spre exemplu, reactia lui Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa (CRP):
"Traian Băsescu a comis mai multe delicte penale, de la agresiunea unei femei, în vreme ce aceasta încerca să-ÅŸi câştige pâinea onest, la tâlhărie, sechestrarea telefonului, până la cel de discriminare. Băsescu a comis un delict care pe vremuri se numea «ură de rasă» ÅŸi care acum se cheamă discriminare rasială, prin exprimarea «Å£igancă împuÅ£ită»". "
Surprinzator ceea ce considera presedintele CRP sa-ti castigi painea onest, ca ziarist.

La urma urmei, prin toata panarama asta nu se realizeaza decat abaterea atentiei de la chestiuni un pic mai urgente, de care lumea a uitat in doar cateva zile. Sa numesc doar cateva dintre ele: legea votului uninominal, un Guvern cu sustinere in Parlament, demisia celor care au votat impotriva vointei poporului, reforme, reforme, reforme, etc.

Friday, May 18, 2007

Inflatie

Cei care se plang ca preturile cresc mereu ar trebui sa se mai gandeasca odata daca arunca o privire spre Zimbabwe. Rata anuala a inflatiei a ajuns in aprilie la 3,714% (!). Numai in luna aprilie preturile au crescut cu 100.7%.

In prezent, 4 din 5 zimbabwenieni sunt someri. Un salariu e suficient pentru a cumpara un ziar. Ce gluma de tara. Din pacate, asta e tristul adevar si 13 milioane de oameni sufera zilnic din cauza saraciei.

Colac peste pupaza, presedintele din Zimbabwe este absolvent de economie la University of London.

Tuesday, May 15, 2007

Festivalul de la Cannes

Ca la orice competitie la care participa romani, ziaristii nostrii s-au gandit sa infloreasca si sa umfle o contributie care va fi uitata in cel mult cateva zile de la fesival. Se aplica aceleasi metode ca pe vremea lui Ceasca, de data asta de dragul publicitatii ieftine si a comercialului.

Intru-un articol titrat "Invazie romaneasca la Cannes", opulenta petrecerii organizate de romani (de parca asta ar fi punctul culminant al intregului festival) contrasteaza cu fomismul unor actori care nu au gasit sustinere pentru activitatea lor. Poate ca daca in loc sa dea o petrecere ar fi platit cazarea si pentru niste actori, ar fi parut si ei cetateni ai unei tari cu respect pentru cultura. Asa, suntem inca un motiv de misto pentru presa de afara.

Comparatie intre press coverage-ul de la noi si de la ei:

"Coordonatorii standului, Mihai Gligor si Laurentiu Bratan, au pus la cale si o petrecere a romanilor, de 20.000 de euro. Una cu 350 de invitati, sampanie si speech-uri. „Va fi aproape de plaja, exact pe Croazeta, la o terasa vizavi de Hotelul Ritz Carlton. Ne asteptam cam la 200-300 de invitati, printre care producatori, distribuitori straini, jurnalisti si cineasti”, a detaliat Mihai Gligor."

"In the race for the Palme d'Or top prize they [regizorii americani la care se face referire in articol, nota mea] are up against more obscure film makers like France's Catherine Breillat and Christophe Honore, Kim Ki-duk and Lee Chang-dong of South Korea, Romania's Cristian Mungiu and Ulrich Seidl of Austria."


De remarcat ca cu tot subiectivismul lor, nu au uitat sa prezinte competitia si background-ul festivalului, pe cand ai nostri nu-si vad lungul ca, vezi Doamne, dau ei o petrecere la Cannes.

De rasul curcilor

Un ziar englezesc reia o poanta mai veche despre oamenii politici din Romania in editia de azi. E mai greu sa zambesti cand esti roman, dar asta e:

"Imagine this: the Prime Minister of a large European Union nation criticises his head of state on a television chat show. Phone lines are thrown open for viewers and the first caller is . . . the angry President, telephoning from his living room sofa to harangue his premier.

This is Romania which, in the claws of a dirty referendum campaign, seems determined to raise politics to dizzying heights of absurdity. "

Monday, May 14, 2007

Gandul zilei

Daca eu am un mar si tu ai un mar si facem schimb de mere, o sa avem fiecare cate un mar.

Daca eu am o idee si tu ai o idee si facem schimb de idei, o sa avem fiecare cate doua idei.

Daimler sells Chrysler to Cerberus for $7,4 billion

After 9 years and about $36 billion investment, Daimler finally sold it's lossmaking Chrysler unit to Cerberus, a private equity fund. Daimler will still retain 19,9% of Chrysler, with Cerberus controling the rest.

Shares of DaimlerChrysler were up 3.5 percent in both Frankfurt and New York trading just before 10 a.m. , although that is off from earlier gains soon after the announcement. Shares of the company have risen more than 30 percent in the three months since it announced it was looking to sell Chrysler.

Sunday, May 13, 2007

Gandul zilei

Fericire e sa crezi ca nefericirea e o stare de spirit si nu o stare de fapt.

Saturday, May 12, 2007

Beaten Wives Number Rises 123,3% in Q1

Daca la americani statistici si sondaje din economie apar aproape zilnic, iata ca si Vasluiul intra in lumea buna si se plaseaza pe un loc de top in domeniul high-tech al snopirii nevestelor in bataie.
Vajnicii barbati vasluieni, care isi bat nevasta mai des decat covorul, isi demonstreaza astfel talentul si indemanarea in aceasta activitate de nisa care are un mare potential de dezvoltare.

Mai jos, articolul din Cronica Romana de azi, care promoveaza sportul vasluian la nivel national:
"Barbatii din judetul Vaslui si-au facut un obicei din a-si snopi cu regularitate sotiile in bataie, ei ajungand sa detina un loc fruntas in topul violentelor manifestate in familie. Conform unei statistici efectuate de Directia de Munca si Protectie Sociala, nu mai putin de 67 de femei din judet au ajuns in ultima luna pe patul de spital, in stare grava, dupa ce au fost altoite crunt de sotii lor. Comparativ, in aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat doar 30 de astfel de cazuri. Potrivit opiniei reprezentantilor institutiei sus-mentionate, numarul sotiilor vasluiene care iau bataie de la barbati in mod regulat este cu mult mai mare, insa cazurile nu sunt luate in evidenta, fiindca foarte multe dintre victimele agresate nu se prezinta nici la spital si nici la politie, preferand sa-si inghita acasa amarul si pumnii incasati. Motivul principal al cresterii alarmante a numarului de violente in familie sunt, dupa parerea specialistilor in domeniu, consumul de alcool si saracia extrema. „Aceste evenimente neplacute se produc cu preponderenta pe fondul consumului exagerat de alcool, mai ales de proasta calitate, precum si al saraciei care, in judetul nostru, este foarte mare. Barbatii isi pierd mintile dupa cateva pahare baute, isi aduc aminte de nejunsurile din familie si-si bat sotiile care nu au nicio vina pentru acest lucru", a spus Claudia Danila, consilier superior in cadrul DMPS Vaslui."

Asteptam rezultate bune si depasiri de plan pana la sfarsitul anului.

Tuesday, May 8, 2007

Mega-discutie

Discutie pe tema Rh-ului. Logica se subtiaza pe masura ce discutia avanseasa in noapte.

Am sa scriu cateva lucruri aici, ca oricum nimeni n-o sa citeasca pana la capat; discutia s-a intins in vreo 2 ore, subiectul e referitor la postul precedent si nu numai; am primit consimtamantul interlocutorului pentru publicarea discutiei. Daca nu va e somn, o sa va fie. Somn usor!


axel: salut
Gaby: salut
axel: OMG!!!
axel: ce de kkt e sistemul medical in romania O.o
Gaby: dude, i know ... am patit si eu asta sapt trecuta cand m-a muscat cainele
Gaby: si acum cateva zile cand m-am dus la un vaccin
Gaby: cica "nu aici" si ma trimite sus ... sus "nu, nu, in nici un caz aici ca nu avem cu ce" ... si ma duc inapoi jos, unde dupa vreo 10 min mi se face un vaccin
Gaby: tie ce ti s-a intamplat ? au uitat acul in tine ? :))
axel: cica ma duc la medicul de familie...si spune sa merg la spital pt o radiogafie...nush daca a spus asta pt ca credea ca am ceva sau trebuia sa plece...ca a iesit din clinica o data cu noi..
Gaby: pai daca te trimite undeva e clar ca ori n-are chef, ori n-are competenta
axel: dupa care merg la spital...pt radiografie...si...pla....erau stricate aparatele :
Gaby: it's a big fucking ping pong match
axel: prea penibil...
Gaby: vrei niste melodii de la arctic monkeys ? :)
axel: o.O....megae maimutele congelate :))
axel: da una..2..
axel: da sa stii ca am bitcommet deschis :D
Gaby: pune pauza la bitcomet
Gaby: ca si eu pun pauza cat iti trimit
Gaby: melodia asta are videoclip
Gaby: de pe noul album ...
Gaby: ai citit ultimul post de pe bog ? :D
axel: nu
Gaby: read it :))
axel: vrei sa las comment si sa te fac de cacao ?
Gaby: daca ma faci de cacao nu lasa coment, zi-mi pe y!m :)
axel: :D
Gaby: so, ce explicatie plauzibila ai ?
axel: daca ai - cu + apar deseori probleme si fatul moare ...deci scade probabilitatea de a se naste copii ca Rh+...in consecinta creste procentul celor cu Rh-
Gaby: chiar si asa ar trebui sa dispara cei cu Rh- la un mom dat
Gaby: poti spune ca - cu - fac mai multi copii pt ca nu au probleme la nastere
Gaby: dar la fel si cand ai + cu - sau + cu +
Gaby: in loc sa fie 3 la 1, e 2 si ceva la 1
axel: mda...bine....dar tre sa te gandesti ca parintii tin cont de acest lucru...e un fel de planing familial...iar fetele cu Rh- sunt sfatuite sa-si caute parteneri cu care se potrivesc ca sa nu aiba probleme in a intemeia o familie...
axel: e ca la evrei ... nu accepta pe cei din afara :P
axel: iulia de la noi din clasa parca avea Rh-...tre sa stie ea mai multe in domeniu...
Gaby: in cazul in care e un control riguros al partenerilor, nr celor cu Rh- ar trebui sa fie cel mult constant
axel: cam scurte melodiile....numai 2:30 ...lame :
Gaby: dar iti dai seama ca n-o sa se poata incrucisa la nesfarsit - cu -
axel: cred ca e ceva ciudat...
Gaby: poti sa postezi commentul daca mai ai chef, nu e atat de facator de cacao :))
axel: ce ai pus acolo e rh mamei si fatului?
Gaby: nu ... primul semn e Rh-ul mamei si al doilea e pt tata
axel: tre sa caut prin foile de la pregatire...mi se pare ceva straniou...
Gaby: mie mi se pare ciudat ca n-au disparut astia cu -
Gaby: de cand nu mai e omul maimuta si pana acum ...
Gaby: doar faza cu Rh-ul s-a descoperit prin anii 30
Gaby: deci pana atunci there is no such way planning
axel: maybe they just got lucky :D
Gaby: daca s-ar fi facut asa ceva, adica fetele cu - sa isi caute neaparat parteneri tot cu -, asta ar fi afectat cel mult 2-3 generatii, si in nici un caz nu le-a crescut numarul
Gaby: there's more into this
Gaby: poate e mai recenta faza cu Rh-ul ... adica se poate determina genetic cam de cand se afla antigenul pe hematiile alea ?
Gaby: toti sa fi fost rh - si recent, prin secolele 17-18, cineva sa fi luat cumva factorul D ... de la o maimuta, de la o ceva ...
axel: :))
Gaby: si pe urma s-a extins, you know, ca ciuma ...
axel: un zoofil sau cine?
Gaby: pai altfel cum iti explici ?
axel: poate este o caracteristica teritoriala si o data cu migratiile sa raspandit si factorul Rh...
Gaby: ar putea fi o ipoteza
Gaby: am vazut nite statistici pe wikipedia
Gaby: cum ca 16% din caucazieni au -
Gaby: dar chinezii, japonezii, au sub 1% cu -
axel: poate aia 15% sunt o populatie care nu a interactionat cu alte popoare? :D
Gaby: dar oricum, nu prea sta in picioare ipoteza, daca accepti ca oamenii au aparut in n-e africii
Gaby: leaganul civilizatiei and all that crap ... dupa care au plecat prin lume
Gaby: tu te refereai la migratiile mai recente sa inteleg
axel: hmm...eu credeam ca sunt mai multe focare din care s-a raspandit :
Gaby: i think we're missing something here ...
Gaby: totusi sunt zeci de mii de ani in care ar fi putut sa dispara cei cu - si n-au disparut
Gaby: doar ai vazut calculul pt raport de 50-50 + la -
Gaby: a treia generatie e 2,25% x 2,25%
Gaby: ceea ce a al naibii de putin
axel: ai dat un google search la chestia asta?
Gaby: am gasit pe wiki, dar putin de tot
axel: aha
Gaby: http://en.wikipedia.org/wiki/Rhesus_factor
Gaby: mai mult avem in caietul de biologie, ce naiba :))
axel: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grup%C4%83_sanguin%C4%83#Frecven.C5.A3a_fenotipurilor_Rh
Gaby: abia au in engleza, de unde vrei in romana ?
axel: scoll down ....
Gaby: unde sa scroll ? ca nu e nici un articol la linkul ala ?
axel: lol...da eu ce citesc acu ?
axel: :
Gaby: Wikipedia nu are încă un articol referitor la Grupă sanguină
axel: :))
axel: acu fac o schema
Gaby: ce schema, ce articol ?
Gaby: pe toate site-urile gasesc doar despre probleme care apar la nastere, nicaieri detalii
Gaby: de exemplu, ce e cu factorul asta D ? ce fel de proteina e, ce rol are ?
axel: e o gena ce se gaseste pe cromozomii umani ...
axel: asta e factorul D
Gaby: si ce rol are ?
Gaby: si de ce apare doar la unii ?
axel: determina aparitia Rh-ului
Gaby: ce schema faci ?
axel: schema de diviziune...
Gaby: a cui ? a rh-ului ?
axel: in functie de fenotipul parintilor pot aparea mai multe combinatii....
axel: de exemplu....mama: Dd, tata: Dd=> copii pot fi DD, Dd, Dd, dd...fiecare cu o probabilitaet de 25%...deci din doi cu + pot aparea copii cu -....asta e faza
axel: e suta in suta sigur asa...
axel: deci nu conteaza tipul Rh-ului ci tipul fenotipului parental
axel: :D
axel: daca e heterozigot sau homozigot..
Gaby: s-ar putea sa te inseli, pt ca cred ca se calculeaza altfel
axel: nop...e o problema simpla de genetica...
Gaby: am citit pe undeva ca mama poate trasnimte doar gena recesiva
Gaby: transmite*
axel: daca faci toate combinatiile posibile ai sa vezi ca dd are o sansa mare de aparitie
axel: chiar si daca transmite doar gena recesiva tot exista un procent destul de mare...
Gaby: nu are cum sa se transimta gena recesiva din mom ce ambii au gena D
Gaby: transmita* .. al naibii cuvant
axel: dude...e o simpla combinare genetica...parintele are Dd...heterozigot
Gaby: tu ai pus toate combinarile acolo
axel: in urma diviziunii mitotice se obtin 2 monozigoti...D si d...
Gaby: din alea 4 (DD, Dd, dD, dd), doar cei cu dd au Rh -
Gaby: adica 25%
axel: acum are loc imperecherea si se combina diferiti monozigoti...
axel: aha...dd au Rh-
axel: si tine in minte ca daca mama are Rh- si fatul rh+ fatul moare..adica combinatii dd cu DD sau Dd pot da nastere doar la copii cu rh- , restul mor din cauza necompatibilitatii
axel: deci ai 2 cazuri care se scot ...
axel: ai cazul dd cu dd din care rezulta numai Rh-..
axel: deci cresc sansele considerabil
Gaby: nu mor neaparat ... la prima sarcina nu sunt probleme ... si nici la a 2 nu prea ar fi cu medicina de azi
Gaby: dar se poate spune ca, per ansamblu, numarul de copii de la astfel de parinti e mai mic decat la alte combinatii
axel: mda...sansele sunt 50-50...si tre sa iei nush ce ser ca sa nu ai probleme
axel: e foarte greu sa ai rh- si sa ai copil rh
axel: +
axel: si nu poti face decat unu ..pe cand ceilalti :D
Gaby: stiu pe cineva care are :) ... dar nu asta e problema ... chestia e ca oricum le-ai intoarce si suci, si oricati ai omori la nastere, la fiecare generatie procentul celor cu rh+ e mai mare
Gaby: si asta e de ajuns, pt ca nr celor cu - scade exponential
Gaby: adica nu prea conteaza de unde pleci, ca tot ajungi repede la 0
axel: gandeste ca populatia Terrei creste exponential...deci indiferent de procente o sa fie cam acelasi numar de oameni cu Rh-...
axel: nu apar doar cu rh+ ci si cu rh-
Gaby: formula e aceeasi ca pt dobanda compusa de la economie :)
axel: :))
axel: eu unun cred ca e plauzibil ce spun...
Gaby: dar chiar daca numarul celor cu rh- creste, procentajul lor scade f mult
Gaby: si la cat se amesteca nu doar oamenii, dar popoarele intre ele, e greu de crezut cum sunt atat de multi azi
axel: dude ...ai 85 RH+ la -15RH-
Gaby: e plauzibil ce spui in termeni nominali, dar ce ma uimeste pe mine e procentul foarte mare
axel: se nasc 85 Rh+ la 15 rh- ...procentul per total este acelasi
axel: asat e faza
axel: dohh :P
Gaby: pai nu ai 2 tarcuri, unu' cu oameni cu rh+ si celalalt cu oameni cu -
Gaby: se combina intre ei
Gaby: si de-asta scade procentajul celor cu rh-
axel: da si din combinatii asta rezulta...cam acesta e procentul la nastere ..undeva in jur de 80-90 rh+ la 20-10% rh-...
axel: nu poti stii ce rezulta...dar din studii s-a obs ca asta e raportul :
axel: acum pot sa pun comment sa te fac de cacao :P
Gaby: nu ma faci de cacao, pt ca procentul lor e in scadere
axel: acum fara poante...asta e faza...nu ai ce face ...
Gaby: dupa prima generatie nu mai e aceeasi pondere ca la calculul precedent
axel: e aceasi faza ca la oamenii cu ochi albastri...doar nu vezi mai putini din aia ? ramane constant :
axel: sau are fluctuatii foarte mici
Gaby: faza cu ochii e alta poveste
axel: e exact acelasi lucru..
Gaby: adica Aa + Aa ?
Gaby: a de la albastri :P
axel: :))
axel: cam asa ceva :P
axel: sunt 2 uante de baza...restul sunt alele care det caractere secundare
axel: nuante*
Gaby: ca sa tragem linie, vrei sa spui ca indiferent de rh-ul parintilor, raportul e cca. 80-20 ?
axel: aha
Gaby: pai atunci profa de ce ne-a dat chestia aia cu + cu + da + and so on ...
axel: nush :
axel: dar e buna si chestia aia...
Gaby: daca ar fi doar incrucisare de gene, cum facut si anu' trecut cu mustele alea cu diferite culori de ochi, atunci e asa
Gaby: but it's something more to it
axel: da faza cu grupele de sange o mai tii minte?
Gaby: alea cu daca mama are + sau - si tata + sau -, copilul are nu stiu ce ... asta nu stiu
Gaby: pardon, 0, a, b, sau ab
Gaby: m-am luat cu semnele :))
axel: nu...aia cu La, Lb, l...
Gaby: nu stiu
axel: da ...acvolo era...la 0,a, b
axel: ca grupa a este LaLa sau La l....
axel: samd...
Gaby: incerc sa fac si eu niste scheme din alea
Gaby: dar nu mai ajunge hartia si m-am oprit
axel: e tot o chestie in genu numai ca tre sa tii seama si de compatibilitatea mama-fat
Gaby: tu ai facut doar Dd + Dd
axel: sunt multe :
axel: nu ...vreo 10 facusi
Gaby: dar trebuie sa mai faci si dd cu DD, Dd cu dD ... in fine
Gaby: 4x4
Gaby: sunt 16 chestii care trebuie luate in calcul
axel: Dd si dD sunt una si aceasi :P
Gaby: se repeta
axel: sunt 9...cred...
Gaby: pai ar fi DD, dd, si Dd
Gaby: 3x3 ... dar sunt de fapt DD, dd si 2xDd
Gaby: nu poti sa simplifici oamenii
Gaby: chiar daca au acelasi tip de gene
Gaby: nu sunt heterozigotii majoritari ?
axel: aha...si sunt cate 3 combinatii pt fiecare....si conteazaa ordinea ...pt ca dd cu Dd nu e aceasi cu Dd cu dd
axel: apar probleme de compatibilitate
axel: ha...ce a aia heterozigoti maj? toti Dd au rh+...
Gaby: whatever, nu ma lua cu termeni tehnici ... vroiam sa zic ca sunt mai multi Dd
axel: cum adica?
axel: au o pondere mai mare in populatie sau cum?
Gaby: in astea 4 combinatii DD, Dd, dD, dd ... daca Dd si dD sunt asemenatoare si au Rh+, inseamna ca Dd sunt mai multi fata de ceilalti luati in parte
Gaby: deja imi scapa calculele directe cand incerc sa fac schemele astea si ma oftic ... si mai stau si cu caietul de teme la mate in fata
axel: a...da ...
Gaby: daca am calculat corect, la prima generatie 6 din 16 au rh-
Gaby: sau 37,5%
Gaby: dar nu am luat in calcul compatibilitatile
axel: eu le-am facut pe toate si din 21 rh +...11 au Dd
Gaby: eu am scris niste numere in coltul caietului de teme si acuma sterg cu radiera :)
axel: ar fi un raport de 3:1...
axel: 21 rh+ la 7 rh-
axel: e destul de mare :
Gaby: mda, am calculat gresit
Gaby: 3 la 1 tre' sa iasa, dupa cum iese si din schema profei
axel: :)
Gaby: intrebarea e daca numarul e constant indiferent de rh sau e doar pt raport de 50-50
axel: trebuia sa facem o conferinta sa auzim si alte pareri :))
Gaby: adica pt un numar egal de oameni cu rh+ si - ar iesi 3 la 1 + fata de -
Gaby: si pe urma tot asa, ponderat, pana astia cu - ajung la 0
axel: nu au cum sa ajunga la o pt ca de la un moment dat incolo se inmultesc cu Dd ...daca observi...
Gaby: pot sa public discutia pe blog ? si astept commenturi pe urma ...
Gaby: daca se inmultesc cu Dd, sunt 50-50 sa iasa ori cu + ori cu -
axel: aha...
Gaby: dar numarul celor care mai au - e intr-un procent tot mai mic
axel: dar nu o sa fie niciodata 0
axel: si gandestete si la faza de ti-am spus-o mai devreme...
axel: ia in considerare planingul...
Gaby: atunci tinde spre zero, si procentul va fi pe undeva la 0,multe zerouri
axel: n-o sa-ti vina sa crezi cat e de important...
Gaby: si din nou, s-a descoperit acum 70 de ani, nu a afectat prea multe planningul
axel: cred ca este si sectie specializatasi la nush ce spital din bucuresti
axel: acu 70 a fost si al doilea razboi mandial si le-a crescut numarul :))
Gaby: da, a fost o conspiratie, hitler, stalin & co. erau toti cu rh- si i-au trimis in linia 1 pe astia cu +
axel: clar ^^
axel: eu sa mai intrebam....
axel: zic*
Gaby: persoane avizate
axel: ia si pune pe blog ....si mai vedem
Gaby: sa recitesc sa vad daca am scapat vreo afirmatie compromitatoare ...
axel: daca vrei iti trimit schema :))
Gaby: cred ca n-am sa public comentariile cu iulia
axel: :))
axel: de ce ?
axel: si nici partea cu mega maimutele congelate :
axel: nu vreau sa ma bata irina :
Gaby: sau mara :))
axel: sau ea :P
axel: in mod clar pui partea cu sistemul de sanatate din romania ^^

Rh +/-

Natura nu stie matematica.

Se stie ca persoanele care prezinta pe suprafata hematiilor antigenul D au Rh pozitiv. Oamenii cu Rh pozitiv sunt astazi in proportie de 85%. Restul de 15% au Rh negativ. Probleme pot aparea la nastere, cand mama are Rh negativ, iar fatul Rh pozitiv - nu mai intru in detalii.

Sa consideram ca, la un moment dat din trecut, jumatate din femei si jumatate din barbati aveau Rh negativ si celelalte jumatati Rh pozitiv.

Regulie dupa care se determnia Rh-ul fatului sunt urmatoarele:

+ cu + = +
+ cu - = +
- cu + = +
- cu - = -

Se observa ca la urmatoarea generatie, doar 25% din total mai au Rh negativ. Si ponderea persoanelor cu Rh negativ va scadea exponential in urmatoarele generatii, pana la 0. Un calcul simplu arata ca probabilitatea ca a 2-a generatie sa aiba Rh negativ este de doar 25% x 25% = 6,25%.

Si revenind la statistica de mai sus, de unde mai sunt azi 15% cu Rh negativ ? In cazul asta, sansele ca urmatoarea generatie sa aiba Rh negativ sunt de 15% x 15% = 2,25%.

Daca are cineva o idee, sa intervina cu explicatii plauzibile. Eu unul ma las pagubas.

Monday, May 7, 2007

Italia

(Partea a 2-a)

Continuare de la postul asta.

Avem cam 2 ore de frecat menta prin oras. Ne hotaram sa mergem o ora intr-o singura directie si intr-o ora sa fim inapoi. Zis si uitat. Coboram spre mare, spre port, pe langa care ajungem in vreo 20 de minute. Circulatie ingrozitoare, se trece si pe verde, si pe rosu. Nu ramanem prea surprinsi de preturile din magazine. Eternul dicton "la ei e mult mai scumpa viata" e foarte departe de realitate. O aproximare foarte generala nu arata preturi cu mai mult de 50% mai mari ca la noi. Asta in conditiile in care salariul mediu in Italia este de cel putin 10 ori mai mare.

Vedem portul comercial, cateva monumente de langa port, impunatoare cladire a trezoreriei pazita cu pistoale automate. Si fac cea mai mare greseala a zilei - caut sa schimb niste lei in euro. Astfel intru in contact cu lumea bancara a Anconei. In loc de usa obisnuita, cu maner, toate aveau la intrare un fel de tub in care intrai dupa ce apasai un buton. Total nerecomandat claustrofobilor, pentru ca abia era loc de o persoana destul de supla, si trebuia sa stai in tub vreo 5 secunde, pana se deschidea pe partea cealalta.

Ajungem inauntru. Se lucra la 2 ghisee din 3. Dupa 5-10 minute de asteptat, ajung in fata.
"Hello, I need to change some money."
"..."
"Do you speak English?"
Face un semn cu mana si imi zice in italiana sa astept. Probabil se duce dupa un translator.
Peste 5 minute se intoarce cu un creion cu care imi arata pe o foaie pe care erau afisate cursurile a peste 30 de monede (leul era ultima de pe foaie) doar dolarul american si lira sterlina. E clar. Arividerci!

Am mai "vizitat" 2-3 banci, cu acelasi rezultat. Ne uitam la ceas si vedem ca abia avem timp sa ne intoarcem. Pornim in mars fortat prin coclaurile orasului, pe strazi cu pante de pana la 20%. Incurcam drumurile, pana la urma ne intoarcem inapoi pe acelasi drum. Ajungem pe la 13:25.

D-l prof. Alex. Mita (de-acum incolo numit " profu' ") zice sa ne intalnim cu totii - romani, corespondenti si profesori - in piata Cavour la ora 16:00, ca sa ni se arate orasul.
Cativa nefericiti, printre care ma numaram si eu, erau la ora respectiva in piata cu pricina. Se aduna cam jumatate pana pe la 16:30, cam cand vine si profa lor. In fine, pe la 17:30 eram cam toti, in afara de profu'. Care nu s-a mai obosit sa vina. Pe la 6 profa lor pleaca si lumea se raspandeste care incotro; ne mai plimbam vreo jumatate de ceas, si acasa. 2 ore de asteptat in piata si jumatate de ora de lalaiala fara nici un obiectiv.

Scarbit de toate si de tot, m-am culcat devreme si am dormit neintors.

Va mai urma ...

Saturday, May 5, 2007

Cambridge

Dupa luni de asteptare si uitare, ma pot declara fericitul absolvent al CAE - Certificate in Advanced English din cadrul University of Cambridge ESOL Examinations, cu nota B. (da bai, am luat cambridge-u') Din motive tehnice, pagina cu notele la fiecare examen in parte nu este accesibila deocamdata.

O sa mai treaca ceva timp pana cand o sa ma vad cu diploma in buzunar si ceva mai mult timp pana cand o sa-mi foloseasca efectiv, dar pot sa o trec de pe acum in CV, ca da bine.

Succes celor care dau examnul in iunie!

Friday, May 4, 2007

Microsoft + Yahoo = Love

Microsoft Corp. iese la cumparaturi si priveste inspre Yahoo! Inc.

Intr-un articol de azi, New York Post prezinta in exclusivitate ceea ce pare a fi cea mai mare achizitie din industria dot-com. Microsoft a cerut Yahoo sa reinceapa negocierile formale, dupa ce Yahoo a refuzat o propunere similara in urma cu cateva luni.

Decizia Microsoft survine la scurt timp dupa infrangerea in fata Google in cursa pentru DoubleClick, una din marile companii de publicitate online. Google a achizitionat DoubleClick pe 14 Aprilie 2007, pentru 3.1 miliarde $ in cash.

In prezent, Google detine 65% din publicitatea online, in vreme ce Microsoft si Yahoo au in total 27%.

In urma publicarii articolului, actiunile Yahoo au crescut cu 19%, iar pretul tranzactiei pare a fi de 50 miliarde $. In prezent, capitalizarea Yahoo pe Nasdaq este de aproape 40 miliarde $.

Oficial din partea Yahoo si Microsoft au refuzat sa comenteze stirea.


UPDATE: Surse mai mult sau mai putin credibile au afirmat in ultimul timp ca Microsoft este interesata doar de o colaborare cu Yahoo, si nu de o achizitie. Oricare ar fi adevarul din spatele usilor inchise, este greu de crezut ca decalajul fata de Google va mai putea fi recuperat.

Pe finalul sedintei de tranzactionare de ieri, in urma zvonului de mai sus, actiunile Yahoo au pierdut din boom-ul de dimineata, incheind cu "doar" +9,94%.

Thursday, May 3, 2007

Italia

Z 1 - 14 Aprilie

Plecarea a fost programata la 06:00, asa ca am plecat din Vaslui dupa vreo 2 ceasuri. Entuziasmul general a fost mare dar s-a pierdut pana la Dragomiresti (cca. 40 km de Vs). Singurul moment memorabil al zilei a fost un ocol de vreo 50km din cauza ca soferul a gresit drumul. La doar 2 ore de la plecare. Se anunta un drum lung.


Z2 - 15 Aprilie

Dupa ce am 'dormit' prin Ungaria si Austria, dimineata am oprit la granita dintre Austria si Italia pentru realimentarea burtilor infometate. O oprire de juma' de ceas care s-a lungit de 3 ori pe atat. Ne dam seama ca am intrat in Italia dupa italiana pe care o auzim la postul de radio. Nu exista control vamal intre Austria si Italia.
Spre dupa-amiaza ajungem in Ancona. Soare, cald, plaja, zeci de km de oras datand din perioada romana. Am avut parte doar de ultima.

Pe la 6 dupa-amiaza, sunt insotit de corespondent intr-un parculet aflat la 5 minute de casa, in care am bucuria sa aud romana. Am cunoscut 2 din cele 3 eleve romance care invata in aceeasi clasa cu al meu corespondent. Aflu ca una din ele e acolo de mai bine de un an - plecata de la Chisinau, a doua de doar jumatate de an - din Timisoara. Ambele s-au mutat in Italia impreuna cu familia, dupa ce parintii lor au lucrat acolo mai inainte; ambele vorbesc italiana destul de cursiv. Pot sa-i recunoasca pe romanii din Ancona doar dintr-o privire - cat am stat impreuna au trecut pe langa noi vreo 8 romani. Eu ii recunosteam doar dupa mertanul cu geamurile deschise si Guta dat la maxim. Nu sunt toti la fel - restul nu au inca bani de masina.

Mai aflu ca ambele sunt chinuite de dorul de tara, ca italienii sunt orgoliosi, ca nu-i primesc in bisericutele lor, ca sunt ignoranti, ca se drogheaza si ca drogurile se gasesc la orice colt de strada, daca stii pe cine sa intrebi.
Spre seara ne intoarcem acasa, unde dorm bustean dupa 2 zile ingrozitoare de mers cu autocarul.


Z3 - 16 Aprilie

Calduroasa zi de scoala si de inceput de saptamana. Se produce primul contact cu 'sistemul de invatamant occidental'. Trebuie mentionat din capul locului ca Istituto Franco Podesti nu este prin elita educationala a Anconei. E echivalentul unei scoli de arte si meserii de la noi, care se axeaza in principal pe turism si economie.

Ajung la scoala dupa ce astept in statie 10 minute si dupa ce calatoresc cu autobuzul 3 minute. In penultima statie inainte de scoala se urca Alexandra si corespondenta ei si schimbam cateva cuvinte pe prima tema care trece prin minte dimineata - mancarea.
Scoala relativ mica, cu un singur nivel, dar diferita de cladirile vagon de la noi. In total, vreo 20 de clase.

Majoritatea elevilor ajung la scoala cu scutere si motociclete. Mai toti au cercei/inele/tot felul de chestii in ureche, nas, limba. Cei care pareau 'curati' probabil nu le aveau la vedere.
Se fumeaza in draci pe langa scoala pana pe la 08:10. La 8 incep orele. 5 ore pe zi, de luni pana sambata. O singura pauza, de 10 minute, dupa primele 3 ore. Astia fac scoala, nu gluma. Wrong!

Intru la prima ora. Aflu de la elevii romani cum c-ar fi matematica. O sala de clasa cam jumatate dintr-o sala de la noi. Unde nu era cazuta tencuiala, era scris pe pereti. Cantece, poezii, injuraturi. O parte erau si in romana. Colega romanca din fata imi sopteste ca poezia de pe peretele din stanga mea e opera ei - marker negru, scris inclinat spre stanga, tema principala dragostea, versuri fara rima, opera clasica pentru un adolescent.

In fata clasei o tabla de un metru patrat, portabila, asezata pe o structura de trepied. Geamurile ar face orice roman sa strambe din nas - nu erau termopane. Ferestre metalice, ruginite, cu geamuri care pareau a fi sterse ultima oara cam cand au construit scoala.
Dar era si un lucru bun, pe peretele din spatele clasei. Pe o treime din perete era pictat steagul din Jamaica, in mijlocul caruia statea scris 'Bob Marley'.

Clasa era desul de eterogena: 3 romance, o chinezoaica, un peruan, vreo 2-3 cu obarsii greu de precizat, si restul pana pe la 15-20, italieni.
Revenind la obiectul de studiu, matematica lor e la nivelul celei care se face la noi in clasa a V-a, ei fiind in al doilea an din cei 5 de liceu care se fac in Italia. Ecuatii de gradul I, amplificari, simplificari. Italienii vorbesc intre ei, stau cu fundul pe banca, stau pe la geam, ies si intra din clasa fara sa intrebe pe nimeni - asa se desfoasoara o ora obisnuita la ei. Profesorul vorbeste cu 2-3 care stau in banci si se mai si uita spre tabla.

Nu au ratat ocazia de a-si da in petic cativa romani (neaosi, nu cei din clasa lor), in care mustea matematica ca petrolul in Emiratele Arabe, sa arate, vezi-Doamne, cat de inaintati intr-ale invataturii sunt ei la obiectul cu pricina.
Dupa aceasta dovada de eruditie de cel mai prost gust s-au mai scurs vreo 10 minute pana ce profesoara a plecat de la ora - pe la 9 fara 10. Nu se aude nici un clopotel (pauza era peste 2 ore), dar toti elevii sunt pe hol pana pe la 9 si 10, cand vine urmatorul profesor. De istorie, din cate am auzit.

Profesorul intra in clasa, elevii isi iau locurile obisnuite in banca sau pe banca, incepe ora. In care nu se intampla nimic. Vreo 2-3 se duc la catedra si vorbesc cu profesorul vreo 20 minute - despre absente din cate am auzit. Pe urma profesul vorbeste cu alti 2 elevi cateva minute. Nimeni nu deschide un caiet, o carte. Ora se scurge.

Urmeaza ora de engleza. Profesoara lor, si una dintre coordonatoarele proiectului, foloseste o engleza demna de un copil de 10-12 ani, mare pasionat de Cartoon Network, cu un puternic accent italian. Macar ne putem intelege. Trece si ora asta, cu cateva incercari ale profesoarei de a traduce cateva expresii uzuale in engleza, italiana si romana. Initiativa demna de laudat care se loveste de intentiile mistocaresti ale acelorasi eruditi de mai inainte.

Urmeaza pauza, in care suntem instiintati ca 'nu mai trebuie sa ne prezentam la orele lor, pentru ca din cauza noastra nu-si pot desfasura orele'. De la elevele romance aflu ca orele lor sunt asa mereu.
Plecam bucurosi de la scoala in descoperirea Anconei, cu obligatia ca la 13:20, cand se termina ziua de scoala, sa fim inapoi.

Va urma ...