Thursday, October 11, 2007

Despre semafoare


Incepand de azi, metropola (Vaslui) se poate lauda cu punerea in functiune a noului semafor de pe str. Stefan cel Mare, la trecerea de pietoni dintre Hotel Racova si Sensiblu. Semafor care arata culoarea verde pentru pietoni vreo 10-15 secunde, si pentru masini aceeasi culoare cam 1 minut.

Ceea ce inseamna cam 50-55 de secunde pierdute pentru pietoni la fiecare traversare de strada, iar pentru soferi niste nervi in plus. Daca intrezareste cineva rolul acestei minunate reglementari din buricul targului, sa nu se jeneze si sa ni-l faca si noua cunoscut.

Si cum am avut azi drum prin zona, am vazut cu ochii mei si am auzit cu urechile mele spectacolul vietii de la semafor. 2 politisti comunitari, cate unul pe fiecare sens de circulatie, fiecare imbracat cu o veste verde reflectorizanta care nu prea se asorta cu restul uniformei, purtand pe chip expresii care nu se asortau deloc cu mediul urban, "dirijau" circulatia.

Semnele lor nu aduceau nici de departe cu semnalele agentului de circulatie. Desenele alea frumoase din cartile groase care trebuie invatate pentru examenul de sofer. Pentru masini, semnalul spunea ceva de genul "Uai, hai sa-ti arat ceva aici!" si nicidecum semnalul clasic "Mariti viteza". Daca nu ziceai ca zboara, sigur ziceai ca incearca sa decoleze. Si gesturile erau insotite de sunete stridente de fluier, la fiecare 2 secunde.

Pentru pietoni, semnalul era mult mai condescendent, o miscare laterala a bratului insotita de cuvintele "Haideti, poftiti!" de parca stimabilul invita lumea in anticamera personala. Legislatia spune ca daca intr-o intersectie semaforizata sunt prezenti agenti de circulatie, se vor respecta semnalele agentilor, ignorandu-se culoarea semaforului. Dar cum domnii in verde opreau masinile cand era rosu la masini si le lasau sa treaca cand era verde, care mai era rolul lor ?

In minutul de asteptare a verdelui eliberator, multimea care se aduna devenea nerabdatoare, incepea sa priveasca cu ura agentul, incepeau mistourile la adresa uniformei, si cand nu se mai apropiau masini, chiar daca semaforul arata tot rosu, multimea traversa, spre nemultumirea resemnata a agentului.

- Da' inca nu v-am facut semn sa treceti.
- Hai ba, ne lasi ?
- Unii au treaba, n-au timp sa stea toata ziua pe trecerea de pietoni.

Si cum sederea mea in apropierea zonei cu pricina a fost prelungita de asteptarea unei persoane de gen feminin, am avut ocazia sa mai asist la un episod al nesfarsitei comedii. Prilej cu care am observat si locatia unuia din cele 2 semafoare pentru masini - la 10 m de locul de oprire, acoperit partial de un copac. Daca abia l-am vazut eu, cum l-or vedea soferii ?

La fel de bine l-a ignorat si un Mercedes argintiu care a franat brusc pe trecerea de pietoni - era pacat sa calci bunatate de politist comunitar. Semaforul arata culoarea rosie pentru masini. In urma masinii a alergat un al treilea politist, care a inceput sa gafaie dupa un sprint de 10 m, de la semafor pana la masina oprita.

Un trecator: Asta e dom' viceprimar.
Alt trecator: Dom' viceprimar n-are semafor.
Politistul de pe trecerea de pietoni: Lasa-l, ba, sa treaca!
Politistul extenuat casca un pic ochii si se intoarce la umbra copacului de langa semaforul aflat la 10 m de trecerea de pietoni.
Si daca as mai fi stat ceva timp prin zona, as fi scris poate de 3 ori mai mult, dar cum sunt un om ocupat, m-am carat de la fata locului, si cum inca mai sunt un om ocupat, am sa inchei istorioara aici.

2 comments:

Lumeamica said...

Adevarul e ca si eu mi-am pus intrebarea care e rostul semafoarelor din centru,dar nu am insistat in gasirea raspunsului pentru ca,din pacate,nu am avut ocazia sa ,,aplaud"la scena deschisa(hi-hi)

Anonymous said...

Ar trebui sa puna vreo doua semafoare in intersectia din fata de la Kogalniceanu' ca m-am saturat sa aud sunete de claxon si expresii din folclorul urban...mult mai potrivite pentru un meci... :|