Monday, August 13, 2007

Istoria unui riff

The Supremes - You Can't Hurry Love
Single aparut in 1966, a devenit una din cele mai cunoscute melodii ale The Supremes, parte a celebrului label Motown. Melodia a intrat direct pe primul loc in top, unde a ramas pentru 2 saptamani. You Can't Hurry Love este creditata drept melodia de la care a plecat acest riff.



Iggy Pop - Lust for Life
Melodia face parte din albumul cu acelasi nume, lansat in 1977, in urma unei colaborari cu David Bowie. Daca unii il recunosc ca fiind unul din cele mai bune single-uri ale lui Iggy Pop, pentru altii ar putea fi mai cunoscut datorita prezentei pe coloana sonora a filmului Trainspotting. Desi riff-ul nu ii apartine, Iggy Pop este primul care il foloseste intr-o piesa rock.



The Jam - Town Called Malice
Piesa face parte din ultimul album de studio al trupei, The Gift, lansat in 1982. A ramas pe primul loc in topul Marii Britanii timp de 3 saptamani. Cei de la The Jam s-au despartit spre finalul anului. Pasionatii de jocuri pe calculator pot recunoaste melodia de pe soundtrack-ul de la FIFA Football 2004. Cinefilii au mai auzit-o pe coloana sonora a filmului The Matador.



The Strokes - Last Nite
Una din cele mai populare melodii indie, Last Nite face parte din albumul de debut al aclamatei trupe The Strokes, Is This It, lansat in 2001. Considerata una din cele mai bune trupe rock ale inceputului de mileniu, The Strokes a strans numeroase premii atat in America, cat si in Europa. Daca multi ar spune ca trupa e deja overrated, adevarul e ca piesele lor continua sa fie in top.



Jet - Are You Gonna Be My Girl
Piesa este primul single de pe albumul de debut al trupei, Get Born, lansat in 2003. Desi albumul s-a vandut in cateva milioane de exemplare, melodia n-ar fi ajuns atat de cunoscuta daca n-ar fi fost folosita intr-una din reclamele Vodafone, repetata obsesiv in toata lumea. Din acest motiv, calitatea piesei este deseori discreditata, ea suprapunandu-se peste brandul Vodafone.



Mie cel mai mult imi plac Lust for Life si Last Nite - prima pentru ca mi-a placut Trainspoting si melodia se confunda cu filmul, si a doua pentru ritmul rapid si talentul tobosarului. Voua care va plac?

No comments: