Thursday, October 7, 2010

Cristian Sima la 100%

Robert Turcescu a revenit cu emisiunea care l-a consacrat, 100%, inapoi pe tv, insa la postul B1. In primele doua emisiuni de la revenire, a avut ca invitati doua dintre personalitatile pe care le stimez cel mai mult - Dan Puric si Cristian Sima. Voi comenta insa doar cea de-a doua emisiune, intrucat am urmarit-o in intregime.

In primul rand, felicitari domnului Turcescu pentru ideea de a-l invita pe Cristian Sima, cu toate ca ultima aparitie a acestuia in emisiune nu s-a incheiat foarte fericit pentru realizatorul emisiunii. Domnul Sima are un farmec aparte pe sticla, atragand o audienta numeroasa, insa din cele mai variate motive. Nu este inca o persoana publica cu notorietate - nici nu cred ca se considera o persoana publica.

Poate si din acest motiv Cristian Sima este privit cu neincredere; lumea se uita ca la urs - admira giumbuslucurile dar prea putini sunt atenti si la ce mormaie. Pentru ca ideile sale sunt pe cat de simple, pe atat de radicale. Din pacate, domnul Turcescu nu a avut nici rabdarea, nici dorinta de intelegere mai detaliata a celor spuse de domnul Sima, expediindu-i rapid argumentele acestuia atunci cand devenea prea tehnic. Macar din respect pentru audienta sa cu studii superioare, trebuia sa il lase sa continue. Punctual, cateva din remarcile lui Cristian Sima au fost:

  •  Nu avem politicieni care sa fi citit vreodata in viata lor o carte de macroeconomie. E genul de afirmatie care poate fi luata ca o axioma; Pentru exemple, vezi lista ultimilor ministri de Finante/Economie.
  • Sebastian Vladescu este un nesimtit. Ideea a fost formulata mai voalat in emisiune, insa aceasta e esenta. Declaratia domnului Vladescu despre Emil Boc reprezinta dovada arogantei si grosolaniei cu care fostul ministru trata, de altfel, orice subiect. In schimb, premierul nu a declarat despre Vladescu ca nu s-ar pricepe la drept constitutional. Pana la urma, e o diferenta de obraz, cu o diferenta neta de soric in favoarea fostului ministru.
  • Romania nu este o tara foarte indatorata. Exemplele date in emisiune - Japonia, SUA, Italia - sunt destul de elocvente si nu merita comentarii aditionale.
  • Ministerul de Finante trebuie sa apeleze la populatie/firme locale pentru necesarul de finantare si sa emita titluri de stat cu scadente de 5 si de 10 ani. Suma avansata de domnul Sima, de 44 de miliarde EUR este insa usor fantezista, reprezinta ceva mai mult decat bugetul general consolidat al Romaniei pe un an de zile. Ramane insa problema grava a gestiunii fondurilor, care e vechea meteahna a tarilor latine/balcanice. Aceasta ar fi putut reprezenta tema de dezbatere pentru o emisiune intreaga, insa domnul Turcescu a sarit repede la chestiunea ordonantei 50, despre care invitatul avea prea putine de spus.
In al doilea rand, emisiunea de marti seara a fost si prilejul unei premiere in televiziunea romaneasca. Realizatorul emisiunii si invitatul sau au incropit un mic duet de pian pe ipad-urile personale. Momentul a reusit sa mai spele un pic din impresia emisiunii, segmentata brutal de pauze publicitare care pareau ca nu se mai termina.

Per total, a fost o emisiune cat un preambul - Robert Turcescu este aproape obligat sa il readuca pe Cristian Sima inapoi pentru un 100% adevarat, intrucat prestatia de aseara nu s-a ridicat in niciun moment mai sus de 60%.

No comments: