Sunday, November 22, 2009

Am votat!

Am plecat de acasa la 12:30 si m-am intors la 15:15. Am petrecut in sectia speciala de votare nr. 166 din Agronomie aprox. 2 ore si jumatate din viata si totusi ma pot considera norocos - norocos ca am votat, norocos ca am asteptat doar atat.

Daca erau cam 100-150 de persoane in fata mea la coada cand am ajuns, in jurul orelor 15:00 mai mult de 300 de persoane asteptau sa-si exercite drepturile. Nu au existat incidente notabile pe care sa le fi observat, in afara de proasta organizare tipic romaneasca si nesimtirea unora care nu credeau in conceptul de "stat la coada".

S-a considerat ca doua cabine de vot sunt suficiente, desi inca de dimineata au fost cereri pentru suplimentarea lor. Pe la 14:30 a mai aparut o cabina - mai bine mai tarziu decat niciodata. Taraganarea insa vine din cauza completarii declaratiilor pe propria raspundere, una pentru prezidentiale, alta pentru referendum. Apoi cineva trebuia sa coroboreze ce-ai scris pe declaratie cu ce scrie in buletin, si abia apoi se trece la votarea propriu-zisa.

Sugestia mea pentru fluidizarea situatiei - distribuirea declaratiilor catre cei care urmeaza sa intre in sala, pentru a fi completate - a fost considerata "imposibil de realizat" de catre presedintele de sectie, astfel incat fiecare votant a fost nevoi sa petreaca intre 3-4 minute in sala. Asta a fost si principala cauza din care majoritatea celor care au venit sa voteze au fost descurajati de dimensiunea cozii, de viteza de inaintare si s-au lasat pagubasi dupa maxim 2-3 minute.

Oricat de mica/mare va fi prezenta la vot, o buna parte din absenteism poate fi pusa in seama mizerabilei organizari - voita sau nevoita. Si din acest motiv, tot respectul meu se duce catre persoanele care au iesit la vot astazi si au asteptat in picioare ore in sir pentru a-si face cunoscut punctul de vedere.

Cateva cifre despre alegeri

  • Numarul de persoane asteptate la vot pe 22 noiembrie este de 18.317.920. Numarul de sectii de votare din tara este de 21.412, iar in strainatate sunt 294 de sectii.
  • S-au tiparit 600.000 de buletine de vot pentru strainatate, aprox. 1.200.000 de buletine pentru sectiile speciale si aprox. 21.000.000 de buletine pentru sectiile permanente.
Daca e sa impartim numarul de persoane la numarul total de sectii, asta inseamna cam 843 de persoane/sectie, sau 60 de persoana/ora/sectie, sau 1 persoana pe minut. E un obiectiv destul de indraznet.

Conform insse.ro, la 1 ianuarie 2009 mai eram 17.201.263 de persoane peste 18 ani, ceea ce inseamna ca restul de pana la 18,3 milioane se afla in prezent in strainatate. Sa fie oare numarul de romani de peste granite doar de 1 milion? Si chiar si asa, nu conteaza prea mult parerea lor, tinand cont ca s-au trimis doar 0,6 milioane de buletine de vot afara. De ce s-au tiparit cu 5 milioane de buletine de vot mai mult pentru cei din tara si nu s-au trimis suficiente in strainatate, e o dilema cu care trebuie sa traim.

Votul meu conteaza! Dar cat?

Este gresita conceptia conform careia un vot valoareaza doar atat, un vot. Un vot nu a valorat niciodata doar atat, ci intotdeauna mai mult. Valoarea unui vot e data de formula:
V= 1/p,
unde V= valoarea reala a votului si p= procentul celor care au participat la votare (si ia valori intre 0-100%).

Se observa ca un vot este doar un vot atunci cand P=100%, adica atunci cand toate persoanele de pe lista isi exprima dreptul de vot. Cand P tinde spre 0, V tinde spre infinit; cu alte cuvinte, daca eu sunt singurul care voteaza, eu aleg presedintele. Ca o concluzie, valoarea unui vot este cu atat mai mare cu cat prezenta la urne este mai mica.

 Si daca acesta nu este un motiv suficient pentru a vota, este cel putin un motiv in plus. Alt motiv ar fi si faptul ca dreptul de vot e un drept pe care parintii nostri nu l-au avut; daca nu votezi pentru tine, voteaza pentru cei care ar fi vrut, dar n-au avut cu cine. Si asa ni se incalca prea multe drepturi pentru a mai ni le incalca si noi singuri.

 La ultimele alegeri, profilul votantului a fost peste 50 de ani, cu 4 clase. Poate nu suntem cea mai tanara tara din lume, dar avem in mod cert mai mult de 4 clase in medie. Eu nu vreau ca o persoana cu 4 clase sa decida pentru mine.

Si poate nu ma reprezinta in totalitate niciunul dintre candidati; astia sunt, cu ei defilam. Dar unii ma reprezinta intr-o proportie mai mare decat altii. Prefer sa fiu reprezentat mai putin decat deloc. Si mai presus de toate, alegerea sa fie A MEA, nu a altora.


UPDATE: Votul de pe 22 noiembrie a valorat 1/53,52%= 1,86.