Tuesday, July 15, 2008

Sibiu - Vaslui, direct prin Medgidia


In timp ce invatam azi mersul trenurilor prin tara, imi sare in ochi ruta pe care o poti urma pentru a ajunge de la Sibiu la Vaslui. Un tren prin Bucuresti, altul prin ... Medgidia!

Daca cel mai rapid tren, prin Bucuresti, strabate 654km, prin Medgidia se parcurg 890km! Asta in conditiile in care distanta pe sosea dintre Sibiu si Vaslui este in jur de 400km. Iar calatoria Sibiu - Vaslui, direct prin Medgidia, dureaza cam 16 ore si jumatate. Avem cumva suprafata Rusiei si nu stiu eu?

Probabil ca CFR vrea sa-i prosteasca pe turistii straini, sau pe cei care nu stiu unde e Medgidia pe harta (prostirea prostilor devine sport national). Dupa mai bine de un secol de cale ferate in Romania, inca nu avem legaturi feroviare peste munti. Pe sistemul asta, te poti astepta la trasee Suceava - Timisoara prin Constanta, Iasi - Mangalia prin Cluj Napoca, sau, de ce nu, Galati - Arad prin Ucraina si Ungaria.

In rest, CFR e foarte cool! :)

Monday, July 14, 2008

TMC si Telesport, scoase din grila RCS

De cateva zile, posturile The Money Channel si Telesport nu mai fac parte din grila de programe a distribuitorului de cablu RCS, care a actionat unilateral si fara niciun avertisment. Mai multe detalii aici si aici.

Mie mi se pare o mare magarie din partea RCS, mai ales ca motivele invocate sunt absolut penibile (pe site-ul companiei, oferta RCS inca mai contine cele 2 posturi; cam miroase a reclama mincinoasa). Eu ma astept ca cele 2 posturi sa dea in judecata RCS, si tare m-as bucura ca RCS sa plateasca niste daune. Nu stiu cat afecteaza pe altii lipsa acestor 2 posturi, dar mie imi lasa un puternic gust amar; pe Telesport ma uitam doar la turneele de tenis, dar pe The Money Channel ... nu mai zic nimic. :)

Asadar, astept sugestii de operatori de cablu mai seriosi de prin localitate (daca vin din partea abonatilor companiilor respective, cu atat mai bine). O schimbare de operator e cam singura solutie pentru utilizatorul de rand care nu vrea sa sufere din cauza faulturilor dintre Vantu - Voiculescu, Realitatea - Intact, etc.

Sunday, July 13, 2008

Romania, in presa internationala

Daca tot mi-am reamintit parola de la contul Blogger, am zis sa mai scriu ceva. De exemplu, am deschis azi articolul central de pe pagina New York Times, vorbea despre o noua moda in Paris. Cum ca sunt vreo 20,000 de biciclete de inchiriat in oras, preturile sunt modice, lumea face miscare, scade poluarea, etc.













Si la un moment dat:
Still, there have been significant problems with traffic congestion and safety, vandalism and theft. At least 3,000 of the bikes have been stolen — nearly 15 percent of the total, and twice original estimates. Some have been seen in Romania or found in shipping containers on their way to Morocco.
Nu inteleg de ce ar fura cineva o bicicleta de ~20 kg (50 pounds) si apoi ar trece prin atatea incurcaturi pentru a o aduce in Romania. Un Renault, un Peugeot mai inteleg. Da' cu bicicleta ce-ati avut?

Si nu stiu cum se face, dar fiecare bicicleta costa $3,460. Cum sa platesti atat pentru o bicicleta atat de grea, cu o singura viteza si de dimensiune medie ? Se pare ca si alesii francezi au acelasi talent in a cheltui bani publici. Si din nou ma intreb: astia care "importa" bicicletele in Romania se asteapta sa le dea cineva vreun ban pe ele?