Tuesday, April 17, 2007

Ancona

Salut din Ancona, e marti dimineata si imi fac trafic pe blog cu ip-uri din Italia. Mai incolo ma duc la plaja. Maine ma duc in San Marino.
Arividerci!

Wednesday, April 11, 2007

Economia duduie

Institutiul National de Statisitica a publicat azi raportul despre valoarea indicilor de consum din luna martie. Rata anuala ajunge la un minim istoric pentru Romania post-revolutionara, la 3,66%.

Monday, April 9, 2007

Hristos a inviat

Si cu asta a murit bunul simt si luciditatea. A murit orice idee de sarbatoare si a ramas o panarama penibila cu oameni si zambete false. Alaturi de Craciun si Revelion, Pastele completeaza topul celor mai penibile evenimente.

Cu luni inainte, incepem sa "ne pregatim de sarbatori" - desigur, doar la nivel declarativ. E cea mai frumoasa formula pentru trancaneala fara rost care da un aer de preocupare intensa pentru vorbitor. Ca si cand spunand 4 cuvinte te aduce mai aproape de rezultatul final. Cand pregatirea propriu-zisa incepe, primul gand e la mancare. Toti vorbesc de mancare de Craciun, de mancare de Pasti, incat te intrebi daca astia mananca doar fasole in restul anului.

Se inventeaza repede tot felul de traditii si obiceiuri, se importa orice, de dragul de-a face ceva. Si se uita la fel de repede. Oua galbene, oua verzi, oua negre, oua clocite - ce s-a intamplat, rosul nu mai e la moda? Cati mai respectati promisiunile pe care le-ati facut in noaptea de Revelion? Cati le mai tineti minte ? Dar ce conteaza, e sarbatoare, deci se petrece.

De sarbatori, ipocrizia e pe culmi mai inalte decat fosta Romanie socialista. Se fac urari, se fac promisiuni, se fac emisiuni si talk show-uri, se fac chestii care sa "marcheze" evenimentul. Revenind la urari, ce poate fi mai penibil decat o urare arhi-cliseizata, repetata cu nonsalanta ? Aceeasi urare insotita de un zambet perfid.

Sa analizam cateva mostre: "sa va umple sufletele de lumina" (eh na, ca ai vrea tu sa-mi luminezi sufletul intunecat), "fie ca raza soarelui sa va incalzeasca sufletul" (spre deosebire de mintea care nascoceste si prolifereaza asa urari, sufletul e cald, bine mersi), "fie ca sfanta lumina sa va calauzeasca sufletul pe calea vietii" (no comment), etc. Ce sa mai zic de ouale de plus, felicitarile cu luminite si brizbriz-uri si in general toate chestiile consumatoriste care sunt daruite ca pretext pentru aparenta purtare de grija sau imitarea atentiei.

O alta traditie a devenit sa mergi la slujba de inviere si sa dai gata un pet de bere/vin pana ce iei lumina, si alt pet pana ajungi acasa. Ca de, nu doar sufletul are nevoie de caldura. Mai nou, slujba e pe cd si se aude pana-n strada, ca biserica si-a tras sistem audio. S-or fi plictisit si preotii sa cante aceeasi chestie in fiecare an. Astept cu nerabdare release-ul Pasti Hits 2008, poate scot si-un dvd.

Si ce putem face totusi de sarbatori? Putem face un om cu adevarat fericit; daca fiecare ar face pe altcineva fericit, am fi o lume de oameni fericiti. Ai crede ca intr-o tara, in care 9 din 10 oameni se declara adepti ai unei credinte care are ca mesaj central iubirea, fericirea ar fi o conditie sine qua non. Daca s-ar practica. Nu putem decat sa-i dam dreptate lui N. Steinhardt cand zice ca : "Prieten se numeşte omul care te ajută fără ca verbul să fie urmat de un complement circumstanţial de timp sau de loc sau de mod".

Wednesday, April 4, 2007

Filozofie de viata

Un student la filozofie imi spune zilele trecute o istorioara care circula de ceva timp prin cercurile studentesti, fara a se sti exact autorul sau numele profesorului. Asadar,

Un profesor de filozofie vine la ora cu un borcan si niste pietroaie, niste pietricele si niste nisip. Umple borcanul cu pietrele mari pana la refuz, dupa care ii intreaba pe studenti:

- Este plin?

- Este!

Dupa care strecoara in borcan si cateva pietricele, si iar ii intreaba:

- Este plin?

- Este! raspund studentii zambind.

Profesorul toarna si niste nisip care isi face loc printre pietre si pietricele si umple borcanul.

- Acum s-a umplut cu adevarat, zice profesorul. Sa stiti ca acest borcan este viata omului. Si pietrele mari sunt lucrurile cele mai importante ale vietii: sanatatea, familia, persoana iubita, prietenii. Pietricelele reprezinta partea materiala, mai putin importanta a vietii, care consta in casa, masina, slujba, bani, etc. Nisipul reprezinta bucuriile mici ale vietii, lucrurile care va fac sa zambiti si va dau acea senzatie de fericire.

De aceea trebuie sa va stabiliti corect prioritatile; daca ne consumam timpul cu lucrurile marunte, nu vom mai avea timp pentru lucrurile cu adevarat importante,
si prin urmare trebuie sa incepem cu pietrele mari, pentru ca oricum va mai ramane loc si pentru nisip. Studentii il aproba admirativ pe profesor, aplaudand.

Un student din spatele clasei se apropie de catedra cu o cutie de bere, pe care o toarna in borcan; acum borcanul este cu adevarat plin.

Morala:

Oricat de ocupata sau de plina ti-ar fi viata, intotdeauna mai este loc pentru o bere.

Tuesday, April 3, 2007

Snobism

De ce se spune ca snobii nu sunt buni ? Si cand se vorbeste despre snobi, toti isi dau ochii peste cap. E o categorie care merita o disertatie speciala. Conform DEX,

SNOB, SNOÁBĂ, snobi, snoabe s.m. şi f., adj. = (Persoană) care admiră şi adoptă fără discernământ şi cu orice preţ tot ce este la modă. – Din fr. snob.
Snobul e acea persoana care e la curent cu noile tendinte in orice domeniu, care e in loja la teatru, care e in tribuna oficiala la meci, care e in primul rand la concert; pe scurt, care e acolo unde lucrurile se intampla. Pentru ca vrea sa fie altfel, mai mult decat este, mai apreciat. Si de-aia e categorisit drept poseur sau wannabe.

Cati nu suntem snobi? Si cati suntem deranjati de asta? E in natura umana sa copiezi tot ce misca: mersul, scrisul, vorbitul, cantatul. Snobii duc aceasta activitate la un nou nivel. Si renunta pentru a trece la un nivel superior. Snobii sunt baza haute couture, ei sustin valoarea recunoscuta de altii, sunt o componenta importanta a turismului si a comertului cu obiecte si produse de lux. Ei sustin activitatile de nisa, pana ce ajung de interes public. Ei masoara gradul de cool-ozitate pentru baruri si restaurante. Ei sunt acolo unde sunt pentru ca trebuie sa fie. Si lumea trebuie sa recunoasca si sa respecte snobii.


In timp ce am scris, am ascultat Vivaldi. Din snobism, fireste.

Sunday, April 1, 2007

Fun Fact


In Ziua a aparut recent un articol despre motivul tacerii dintre Marquez si Llosa ... o femeie. C-o fi adevarat, ca n-o fi, nu se stie. Dar e un bun prilej pentru cei care au citit prefata la toate cartile lor si au urmarit recenziile din presa sa aprofundeze discutiile cu un mic can-can.


Si pentru cei care vor intr-adevar sa epateze, au la dispozitie articolul in limba telenovelelor aici.

Top 2000

Forbes recently published a report on the world's largest public companies. Notice that Barclays total assets (~2.000 $BIL) are about 20 times higher than Romania's GDP. Still wondering why big banks don't come to Romania ?

With 5 entries in the Top 20, the Oil & Gas Operations sector is likely to maintain its supremacy over any alternative fuel industry for decades to come. If there were a real global warming concern, bigger taxes could be imposed on these companies, and the money could be used to subsidise the green industry, increasing their profit margin until scientific development in the area picks up.

Welcome

I started this on Fool's Day, just in case I change my mind about this blog and say it was just a hoax.


The aim of this blog is to gather interesting articles, essays, reviews, quotes, etc., to increase public awareness on different matters and to keep a clear, to the point discussion.


The main language of this blog will be English, and from time to time, Romanian. I'm sorry for the Chinese-speaking people.