Tuesday, April 3, 2007

Snobism

De ce se spune ca snobii nu sunt buni ? Si cand se vorbeste despre snobi, toti isi dau ochii peste cap. E o categorie care merita o disertatie speciala. Conform DEX,

SNOB, SNOÁBĂ, snobi, snoabe s.m. şi f., adj. = (Persoană) care admiră şi adoptă fără discernământ şi cu orice preţ tot ce este la modă. – Din fr. snob.
Snobul e acea persoana care e la curent cu noile tendinte in orice domeniu, care e in loja la teatru, care e in tribuna oficiala la meci, care e in primul rand la concert; pe scurt, care e acolo unde lucrurile se intampla. Pentru ca vrea sa fie altfel, mai mult decat este, mai apreciat. Si de-aia e categorisit drept poseur sau wannabe.

Cati nu suntem snobi? Si cati suntem deranjati de asta? E in natura umana sa copiezi tot ce misca: mersul, scrisul, vorbitul, cantatul. Snobii duc aceasta activitate la un nou nivel. Si renunta pentru a trece la un nivel superior. Snobii sunt baza haute couture, ei sustin valoarea recunoscuta de altii, sunt o componenta importanta a turismului si a comertului cu obiecte si produse de lux. Ei sustin activitatile de nisa, pana ce ajung de interes public. Ei masoara gradul de cool-ozitate pentru baruri si restaurante. Ei sunt acolo unde sunt pentru ca trebuie sa fie. Si lumea trebuie sa recunoasca si sa respecte snobii.


In timp ce am scris, am ascultat Vivaldi. Din snobism, fireste.

2 comments:

Anonymous said...

Snobismul este forma initiala de evolutie. Categoric primii pasi se fac din snobism. Numai cei mai norocosi sunt lipsiti, in libera lor dezvoltare, de infatuare, de ipocrizie, de snobism. In definitiv, de masti. Dar ce se intampla cand snobismul continua, cand evolutia ar trebui sa fie individuala, dar mastile devin permanente?
Ramane doar interiorul trist, marginit, mediocru,lipsit de farmecul afisat din snobism la exterior.
Ar putea exista si snobismul afisat fata de propria persoana.Nu vad o perspectiva mai confuza pentru cunoasterea de sine.
(vezi "Portretul lui Dorian Gray"; este una dintre cele mai frumoase reprezentari pentru interiorului uman, imaginat in stransa legatura cu exteriorul impus de o societate,de propriile norme morale, de propriile sisteme de valori.Frumusetea,transformata prin perspectiva unei societati a prejudecatilor, a snobismului "inalt", devine hidosenie.)

Anonymous said...

Daca eu spun ca barul Daal e de ... sunt snob ? :D