Monday, June 16, 2008

Prima comuna care alege un mort ca primar


O stire anunta un eveniment petrecut probabil in premiera in democratia romaneasca. In comuna ieseana Voinesti, unul din cei doi candidati la primarie in turul al doilea a decedat duminica dimineata. Intotdeauna e trist cand moare cineva, nu vreau sa fac din lucrul asta o bascalie. Am doar cateva obsevatii.

In primul rand, in mod uimitor, biroul electoral a decis continuarea alegerilor. Astfel, candidatul ramas in viata s-a vazut ca in bancul ala, alergand singur si ajungand al doilea. Pentru ca, la sfarsitul numararii voturilor, candidatul decedat avea cu 23 de voturi mai mult (1051 fata de 1028).

In al doilea rand, ceea ce mi se pare cu totul interesant, este faptul ca moartea candidatului a fost mediatizata toata ziua, atat la tv, cat si in ziarele online. Pana la amiaza, probabil ca toata lumea aflase de situatia din comuna Voinesti. Si totusi, oamenii au continuat sa-l voteze pe candidatul decedat, considerand ca acesta este cel mai potrivit pentru functia de primar, si ca-si va indeplini sarcina mai bine decat contracandidatul sau ramas in viata. O infrangere mai dureroasa nici ca-mi puteam imagina.


UPDATE: BEC a decis ca victoria in alegeri sa-i revina candidatului care de fapt le-a pierdut. Ceea ce creaza urmatorul precedent. Daca intr-o confruntare mai importanta (si aici e vorba strict de turul II, unde sunt doar 2 candidati), unul dintre candidati sa intampla sa sufere un mic "accident", celalalt castiga automat alegerile. Cu ce e asta diferit de o dictatura din America Latina ?

2 comments:

Lumeamica said...

Mda,Romania...la ce sa te astepti?!Oare cum ne putem inscrie in Cartea Recordurilor?Mi se pare o stire demna de ea.:))

Gabi Blanita said...

Nu stiu daca au o sectiune "Prostie", dar ar putea s-o inventeze special pentru Romania. :)